Магазин

Уметност као олимпијска дисциплина

Сликање као део Олимпијских игара, мачји урин за цртеже, боје вредноване као злато... Историја уметности је пуна лепоте и богате историје културе света, као и многих интересантних догађаја и чињеница.
Уметност као олимпијска дисциплина© Wikimedia Commons/Public Domain

Када су у питању велики уметници историје, уз њихово стваралаштво се често описују и анегдоте из њихових живота или занимљиве приче о појединим делима. Сматра се да су многи велики креативци историје били ексцентричне и интригантне личности, па самим тим је и свет уметности увек фасцинирао јавност. Неке од следећих чињеница савршено описују необичне догађаје, али и велику улогу уметности у историји и друштву:

Уметничка такмичења на Олимпијским играма

У периоду од 1912. до 1948., уметност је била део Олимпијских игара. Архитектура, музика, литература, сликарство и скултура су биле главне категорије и додељиване су бронзане, сребрне и златне медаље за ауторе који би се доказали.

Главно правило је било да рад који се шаље на такмичење мора бити оригиналан, а није смео нигде друго да се излаже или приказује пред оцењивање. Теме дела су морале бити везане за спорт, у духу манифестације. Било је такмичара који су освајали златне медаље у спорту, па затим и у уметничкој категорији.

Пикасова "крађа" Мона Лизе

Када је Да Винчијево дело нестало са зида музеја Лувра у августу 1911. године, тражење кривца је била тема која је привукла много пажње. Граница Француске је затворена а полиција је неуморно тражила слику. "Мона Лиза" није била нарочито позната слика, али након њене крађе, на стотине људи се окупљало да види празно место на зиду галерије, где је претходно била окачена. Од тада, портрет је постао веома славан и вест се брзо проширила. Многе новине су објављивале новчане награде за оног који пронађе Мона Лизу, што је довело до оптужбе и суђења за једног од најпознатијих представника кубизма, Пабла Пикаса.

Гери Пјере, који је некада био секретар писца Гијома Аполинера, Пикасовог пријатеља, признао је у новинама да је украо мале пиринејске скулптуре из Лувра и продао из Пикасу. Пошто Пикасо није био нарочито дискретан око украдених дела (користио их је као референце у сликама), он и Аполинер су постали осумњичени за крађу Мона Лизе.

Ипак, према њиховим "емотивним" реакцијама на суђењу, судија је одлучио да их пусти. Добили су само упозорење, а прави кривац је пронађен две године касније, покушавајући да прода слику уметничком дилеру у Фиренци.

Густав Климт је веровао да је мачји урин користан за радове

Густав Климт, један од оснивача Бечке сецесије, најпознатији по свом делу "Пољубац", био је велики љубитељ мачака. Према многим изворима, увек је имао од осам до десет мачака у свом студију, које су живеле са њим. Осим што их је волео као друштво, сматрао је да је њихов урин сјајно фиксира цртеже. Његова теорија није научно доказана, али су многи историчари уметности разочарани због могуће велике количине изгубљених, то јест "мокрих и уништених" радова.

Ултрамарин - вреднија од злата

Током ренесансе, тридесет грама богато плаве нијансе је коштало колико и годишња кирија за добар атеље у Фиренци. Поред златних и вермилион (црвено-наранџасте), ултрамарин је била асоцијација на божанство. Назив преведен са латинског значи "преко мора", јер се боја испоручивала бродовима из Азије. Процес добијања боје је био компликован и цене високе, због чега је ултрамарин била намењена за приказе и одоре светаца или митолошких сцена.

image