Магазин

Пикасо - ствари које нисте знали о великом шпанском сликару

Иако најпознатији по својим делима из периода кубизма, Пабло Пикасо своју каријеру цењеног уметника започео је са свега петнаест година, када је насликао своје прво ремек-дело посвећено трагично преминулој сестри Лоли. Какав значај за њега има ово дело, где је пронашао инспирацију и ликовима и да ли икада зажалио што је насликао дело које је потпуно несвојствено његовом стилу?
Пикасо - ствари које нисте знали о великом шпанском сликару© pixabay/aitoff

Својим делима Пабло Пикасо, један од највећих уметника свих времена, оставио је неизбрисиви траг у модерној уметности, а оно по чему се издвајао од осталих јесте његова свестраност - кроз време нежно је прелазио из једног у други стил, па тако можемо уживати у његовим делима у којима доминира кубизам, надреализам, али и неокласицизам и многи други. И, иако увек при помисли на Пикаса и његова дела у глави имамо она најпознатија, из периода кубизма и модернизма, дело која је насликао у адолесцентском периоду, са свега петнаест година, на његову уметност баца потпуно другачије светло.

Рођен 1881. године у породици уметника, Пабло Пикасо био је на својеврстан начин предодређен да буде уметничка душа, а његов таленат за цртање и сликање био је примећен још у најранијем детињству. По завршетку школе и дипломирању, веома брзо овладао је реалистичким стилом који је био карактеристичан за старе мајсторе сликарског заната.

Смрт рођене сестре Лоле када је имао само четрнаест година имала је невероватан утицај на њега и правац којим се његова страст према уметности развијала. Скрхан болом који породична трагедија носи, Пикасо се од туге "крио" у сликању, а само годину дана касније, са петнаест година, на предлог оца створио једно од својих најлепших уметничких дела, "Прва причест".

На слици је представљена млада девојчица (која је претпоставља се, представљала његову сестру Лолу) обучена у белу хаљину до пода која подсећа на венчаницу како прима своје прво причешће у цркви, лик свештеника инспирисан је његовим оцем, а дечак који стоји на олтару у стварности је био син очевог пријатеља.

Религиозна тематика била је права реткост у Пикасовим уметничким делима и присутна тек у периоду његовог студирања, будући да у свом даљем раду није имао тенденцију да ствара дела инспирисана Богом и религијом, а сам Пикасо, иако није био побожан, поштовање према вери неговао је током читавог живота. У каснијем добу, када су га упитали да ли је икада зажалио што је у ранијем периоду створио "Прву причест" велики Пикасо одговорио је: "Нема шансе, тада ми је то било веома важно", а детаљи који су уочљиви на слици и заиста показују колико му је она тада значила: од сваког набора на хаљини и велу младе девојчице, преко дискретне, а ипак уочљиве текстуре на зиду, сваки потез четкицом оживљавао је сакралну сцену. Чак је и позиција ликова на слици представљена из профила - у знак великог поштовања.

Читава композиција за Пикаса имала је симболичан значај: као што је Прва причест у животу католика ључни део транзиције из детињства у одрасло доба, тако је и његова слика означавала његов прелаз из студента уметности у правог, правцатог уметника, а сам рад помогао му је да себе позиционира у том свету као једног од најутицајнијих уметника свих времена.

Иако се "Прва причест" сматра првим Пикасовим ремек-делом, његов отац је још пар година раније могао да предвиди његов успех - када је имао 13 година, отац му је поклонио своју палету и сликарске четкице, на неки начин предајући му "штафету", а од тада па све до своје смрти није насликао ни једно више дело.

Пикасов живот од малена био је "обојен" занимљивим и несвакидашњим чињеницама, од којих многе немају везе са његовом уметношћу:

  • Живот му је "дао" дим цигарете - када се родио, мали Пабло није заплакао, а бабице су помислиле да је мртворођен. Његов стриц узео је ствар у своје руке, повукао је дим цигарете, издахнуо малом Паблу у лице, а када се он закашљао, значајно погледао у бабице показујући им да нису у праву
  • Дар за сликарство Пикасу је записан у генима - прва изговорена реч била му је "пиз пиз", што је скраћено од шпанске речи "лапис" која значи оловка
  • Пикасо је волео ситне жене - два пута се женио, и имао четворо деце са три жене, а "услов" за сваку био је да је нижа од њега, као и да је покорна. Иначе, ни сам Пабло није био изразите висине - свега 162 центиметра
  • Иако је познат као један од оснивача кубизма, Пикасо је утабао пут и уметничким правцима попут скулптуризма и мозаика
  • Пикасо је, веровали или не, оптужен и да је украо Мона Лизу, а за овај гнусни злочин окривио га је његов пријатељ, песник Гијом Аполинер. Након саслушања обојица су пуштена на слободу
  • Са собом је увек носио пиштољ напуњен ћорцима - а испалио би га у свакога ко би увредио Сезана, који је имао највећи утицај на кубизам
  • Пикасов портфолио броји скоро 150 хиљада радова - преко 13.500 слика, око 100.000 отисака и гравура, 34.000 илустрација књига и око 300 скулптура
  • Својом уметношћу плаћао је порез - Пикасо није оставио тестамент, те су његови трошкови и порези посмртно отплатили његовим сликама. Велики део колекције изложен је у музеју "Пикасо" у Паризу.

 

image