Свет

Премијер Пољске: Немачка да појача подршку Кијеву

Матеуш Моравјецки наводи да је Берлин, у складу са својим капацитетима могао да пружи Кијеву још већу војну и финансијску помоћ
Премијер Пољске: Немачка да појача подршку Кијевуwww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки поручио је у интервјуу за "Политико" да Немачка, као једна од најбогатијих земаља у Европску унији, не подржава Кијев онолико колико би требало, позивајући на овај начин још једном ЕУ и НАТО да повећају подршку Украјини.

"Немци нису били толико великодушни колико су могли", рекао је Моравјецки, а затим додао да "их он охрабрује да то и постану", напомињући притом да овим коментаром он "не напада" Берлин, већ само "констатује оно што је очигледно".

"Немачка би требало да пошаље више наоружања, муниције и новца Украјини јер је она најбогатија" у ЕУ, рекао је премијер Пољске након завршетка самита лидера Европске уније.

Додао је да препознаје да Немци ипак мењају своју политику, јер су одлучили да модернизују своју војску, одобре слање оружја у ратна подручја и, на крају, пошаљу Украјини "леопарде", за које су пре три месеци говорили да то неће бити могуће.

Осим тога, Моравјецки је оптужио Берлин да је својим ранијим дубоким везама са Москвом довео до тога да енергетска криза сада буде овако тешка.

"Због њихове погрешне политике која се тиче гаса и нафте и сарадње са Русијом у тој сфери, они су делом одговорни за ово што се дешава, за цео овај џумбус који је настао на енергетском тржишту", иако је, како каже Моравјецки, Берлин био замољен да не гаји тако јаке енергетске везе са Москвом.

Пољска је ове недеље заједно са Словачком предложила на самиту да се за потребе Европског фонда за мир издвоји још 3,5 милијарди евра током ове године, што ипак није наишло на одобрење свих земаља чланица.

Моравјецки је ово објаснио "друштвеним тензијама" у тим земљама. 

image