Свет

Лидери ЕУ подржали заједничку куповину муниције за Украјину

Одобрен план убрзане куповине муниције за Кијев
Лидери ЕУ подржали заједничку куповину муниције за УкрајинуGetty © Justin Sullivan / Staff

Лидери Европске уније (ЕУ) подржали су план да се Украјини пошаље милион метака артиљеријске муниције у наредних 12 месеци.

Министри спољних послова и одбране ЕУ одобрили су план за убрзану куповину раније ове недеље, а лидери 27 земаља чланица блока дали су му свој политички благослов на самиту у Бриселу у четвртак, преноси АП.

"Узимајући у обзир безбедносне и одбрамбене интересе свих држава чланица, Европски савет поздравља споразум... о испоруци муниције земља-земља и артиљеријске муниције Украјини и, ако буде тражено, пројектила", наводи се у закључцима састанка о Украјини.

Неименовани украјински дипломата рекао је да је Владимир Зеленски затражио од лидера да испоруче модерне авионе и ракете дугог домета Кијеву.

С обзиром да Украјина невероватном брзином троши муницију, естонска премијерка Каја Калас изнела је прошлог месеца идеју да ЕУ успостави заједнички план набавке сличан оном који је осмишљен током пандемије коронавируса за куповину вакцина.

"Оно што је критично је брзо слање муниције у Украјину, јер би то могло да донесе промену у овом сукобу", рекла је Калас по доласку на самит.

Према плану, Европска одбрамбена агенција ће - паралелно са испорукама - прикупљати захтеве држава чланица за обнављање залиха и водити брзу процедуру за директне преговоре са индустријским добављачима муниције у Европи.

Према различитим проценама, Украјина испаљује 6.000-7.000 артиљеријских граната дневно. Ту количину Запад не може тако брзо ни лако да надокнади.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је ове недеље да је обезбедио одобрење за издвајање милијарду евра за подстицање земаља чланица да пошаљу Кијеву артиљеријске гранате из својих залиха и свих наруџбина на чекању. Још милијарду евра би отишло на убрзавање нових поруџбина и подстицање земаља да раде заједно на куповини преко Европске одбрамбене агенције или у групама од најмање три земље.

Мађарска је поручила да неће учествовати у испоруци муниције Украјини, наводећи своју посвећеност миру, али је рекла да неће спречити друге чланице да то учине блокирањем споразума.

Мађарски премијер Виктор Орбан је прошлог месеца рекао да је ЕУ делимично крива за продужавање сукоба у Украјини пумпањем Кијева оружјем и санкционисањем Москве, уместо да су покушали да организују мировне преговоре.

Бугарски председник Румен Радев такође је одбацио испоруку граната све док је привремена влада надлежна у земљи. "Бугарска ће подржати европске дипломатске напоре да се успостави мир", рекао је Радев.

image