Свет

Последња служба УПЦ у Кијевско-печерској лаври? Хиљаде верника у светињи (ВИДЕО)

Митрополит Онуфрије замолио вернике да се моле за опстанак братије манастира у Кијевско-печерској лаври
Последња служба УПЦ у Кијевско-печерској лаври? Хиљаде верника у светињи (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Неколико хиљада верника окупило се данас на данашњој служби у Кијевско-печерској лаври, за коју многи кажу да ће бити и последња, узимајући у обзир да је кијевски режим припретио да би братија манастира требало да напусти његове просторије до 29. марта. 

"У светој обитељи је у току јака молитва. Свет не постоји захваљујући разговорима, већ молитвама. Молим вас, браћо и сестре, да се молите за братију манастира, како би они овде могли да наставе да служе и узносе своје молитве и убудуће", рекао је митрополит Онуфрије окупљенима. 

Како је саопштила Национална историјско-културна установа "Кијево-печерска лавра", од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Као одговор на ово, митрополит Павле, игуман манастира, и монаси лавре, подсетимо, упутили су апел и украјинском председнику Владимиру Зеленском у којем су га замолили да их остави на миру, а поједини од њих поручили су да неће напустити манастир ни под претњом силе. 

Митрополит Павле је такође позвао православне Украјинце да дођу у манастир на молитву, истакавши да је њихова дужност да заједно са свештенством штите светиње свим законским средствима.

Патријарх московски и целе Русије Кирил назвао је прогон УПЦ исмевањем принципа људских права и слобода, а такође је позвао верске лидере и међународне личности да спрече затварање Кијево-печерске лавре.

Током дана, митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука поручио је да ће у знак протеста започети штрајк глађу, како би на тај начин изразио подршку братији лавре. 

Подсетимо, 29. марта истиче договор који је био постигнут 2013. године, а према којем је братија канонске Украјинске православне цркве имала право да свих ових година буде у лаври. Кијев је донео одлуку да се он не продужује, чиме монаси УПЦ више неће имати право да користе просторије лавре након истека рока. 

Кијевско-печерска лавра један је од првих руских манастира и најстарији манастир на територији савремене Украјине. Основан је у 11. веку.

image