Свет

Апел из Кијевско-печерске лавре: Зеленски, не дирај нас, молили смо се за тебе

Братија Кијевско-печерске лавре, која се ових дана суочава са огромним притисцима, поручује да би украјински председник требало да их заштити, јер су се монаси молили за њега да управо он победи на тадашњим председничким изборима
Апел из Кијевско-печерске лавре: Зеленски, не дирај нас, молили смо се за тебеwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Братија Кијевско-печерске лавре снимила је видео у којем се обраћа украјинском председнику Владимиру Зеленском и моли га да их остави на миру. Ипак, најинтересантније од свега је то што братија наводи да су се у овој великој светињи раније молили за то да Зеленски заиста једног дана постане председник, што им сада даје за право да од њега затраже да их заштити. 

Један од монаха у видеу открио је да је пре председничких избора у Украјини замолио Бога да му открије ко ће бити следећи председник Украјине. Бог му је, према његовим речима, услишио молбу и открио му да ће то бити Зеленски.

Када је овај монах то испричао братији, сви су почели да се моле за њега да он победи. Монах је то испричао и пријатељу Зеленског, који му је онда признао да му је сада већ актуелни председник Украјине казао да ће се крстити, уколико постане председник земље.  

"Због тога те, Зеленски, сада молим: када смо се већ молили за тебе, немој да нам вређаш лавру, него нас заштити", рекао је овај монах.

Други припадник братије је додао да монаси неће никуда отићи, чак и у случају да се против њих употреби сила. 

Украјински председник, који је иначе Јеврејин, је, подсетимо, раније казао да украјински народ наводно подржава одлуку власти да протерају монахе Кијевско-печерске лавре до 29. марта

"Нећемо дозволити да Русија има могућност да манипулише духовношћу нашег народа, да уништава украјинске светиње, односно, наше лавре, или да из њих узима оно што жели", рекао је тада Зеленски. 

Руси су оштро осудили намеру кијевских власти да наставе да и на овај начин узурпирају Украјинску православну цркву, али о свему овоме се огласио и поглавар Римокатоличке цркве.

Папа Франциско је данас поручио да је забринут због целе ситуације, након чега је позвао обе стране да поштују верска места, без обзира на рат.

image