Русија

Упркос наредби о исељавању: Монаси Кијевско-печерске лавре не напуштају светињу

Игуман Лавре позвао православне Украјинце да дођу у манастир да се помоле и "виде шта раде безбожни мучитељи"
Упркос наредби о исељавању: Монаси Кијевско-печерске лавре не напуштају светињуwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Иако је Национални резерват "Кијевско-печерска лавра", који је под јурисдикцијом Министарства културе Украјине, наредио монасима да се иселе из 34. зграде Лавре, они то неће учинити, нити ће напустити друге објекте, рекао је игуман манастира Павле у видео-поруци украјинском председнику Владимиру Зеленском.

Игуман је претходно позвао православне Украјинце да дођу у манастир да се помоле и "виде шта раде безбожни мучитељи", истичући да је дужност верника да заједно са свештенством штите своје светиње. 

Међутим, истакао је да се позив односи само на оне који би дошли у миру, а не на оне који би "бацали камење" и тако се понашали као "несрећни политичари". Ипак, напоменуо је да не може свима да гарантује безбедност имајући у виду да би могли да дођу и провокатори, као и да се у Лаври и око ње налазе полицијски одреди, пренеле су "РИА Новости".

"Данас смо добили наређење да се иселимо из 34. зграде. Одговорио сам да се то неће десити, али не само из 34. зграде него и из других објеката, јер нема упутства из кабинета министара да се раскидају уговори (са Кијевско-печерском лавром о коришћењу имовине), нема упутства председника", рекао је митрополит Павле у видео-снимку објављеном на званичном Јутјуб каналу Лавре.

Такође, изјавио је да се сада шушка да је Зеленски наводно дао наређење да се братство Лавре не исељава.

"Чини ми се да је ово још један потез да се људи збуне, јер прво су рекли да морамо да се иселимо, па су се људи побунили, данас кажу да ће монаси остати не би ли се људи смирили, све ово може веома лоше да се заврши", истакао је игуман.

"Апелујемо на председника, кабинет министара, шефа Врховног савета, да стану на крај злу Министарства културе и в. д. директора Резервата. Ово непријатељство које данас сеју неће донети добро", закључио је игуман Павле.

Национални резерват "Кијевско-печерска лавра" наредио је 10. марта монасима канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије да напусте њене зграде до 29. марта. Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао је да се одлука неће спроводити уколико монаштво Лавре пређе у расколничку Православну цркву Украјине.

У Лаври живи више од 200 монаха и искушеника, стотине будућих свештеника – студената Кијевске богословске академије и Богословије. Ту је и седиште УПЦ и резиденције њеног поглавара, митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија.

image