Економија

Зелена транзиција у Немачкој: Забрањена уградња грејања на нафту и гас

Прелазак на грејање које мора да ради на 65 одсто енергије из обновљивих извора биће осмишљено "на прагматичан и друштвено прихватљив начин", тврде из Министарства економије
Зелена транзиција у Немачкој: Забрањена уградња грејања на нафту и гас© Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Немачка влада се сложила на тему контроверзног Закона о енергетици зграда којим се забрањује уградња нових система за грејање на нафту и гас – од 1. јануара 2024. године сваки новоинсталирани систем грејања у зградама мора да ради на 65 одсто енергије из обновљивих извора.

Међутим, требало би да постоје изузеци, прелазни период и свеобухватно финансирање.

Како је саопштено из Министарства економије и технологије, о нацрту закона прво ће расправљати држава и удружења, а затим ће отићи и у владу.

"Чињеница да се с нацртом Закона о енергетици зграда сада слажу све владине странке, надамо се, смириће дебату и обезбедити да се о важној и тешкој теми разговара мирно и разборито", изјавио је немачки министар економије Роберт Хабек, а пренео немачки РТ.

У нацрту закона више се не налази првобитна одредба обавезне замене функционалних система грејања на нафту и гас. Ако се стари системи грејања покваре после 2024. године, предвиђени су прелазни периоди.

Правило да систем мора да ради на 65 одсто енергије из обновљивих извора при уградњи нових грејача не односи се ни на власнике кућа који су старији од 80 година. Закон ће пак обавезати њихове наследнике или нове власнике кућа – уз прелазни рок од две године.

Такође, нацртом закона се не прописују топлотне пумпе као алтернатива грејању на нафту и гас већ постоји отвореност о питању алтернативне технологије.

Транзиција ће, кажу у немачким министарствима економије и грађевинарства, бити "осмишљена на прагматичан и друштвено прихватљив начин", а да би закон био још погоднији за потрошаче, поново су продужени прелазни периоди и опције, посебно за нове зграде, на пример да би укључили у опцију соларну енергију.

image