Свет

Украјински нациста "фектчекер" којег финансирају Британци и НЕД напао новинара "Грејзона"

Платформа "фектчекера" Марка Супруна добијала је средства од многих западних влада, али и од НЕД-а
Украјински нациста "фектчекер" којег финансирају Британци и НЕД напао новинара "Грејзона"www.globallookpress.com © Maxym Marusenko

Марко Супрун, утицајни украјински "фектчекер", којег финансирају САД и Велика Британија и који је блиско повезан са неонацистичким активистима, приведен је у Вашингтону након што је напао сарадника портала "Грејзон".

Супрун, чија је супруга била вршилац дужности украјинског министра здравља, шеф је платформе "StopFake.org" која сарађује са Фејсбуком на цензури садржаја, и која прима "обимна" средства од амбасаде Уједињеног Краљевства у Украјини и америчког НЕД-а, пише "Грејзон".

Инцидент се догодио на трибини под називом под називом "Цепање Русије и западна политика" под покровитељством института "Џејмстаун фондација", где је колумниста "Грејзона" Мос Робсон дошао под пуном акредитацијом.

Када је угледао Робсона, Супрун је наводно повикао "То је тај!", да би затим узео да "дави, гура и гази" америчког новинара.

Снимци са догађаја показују да је одмах након напада један од модератора изашао на сцену да осуди Робсона, назвавши га "руским тролом", након чега је опоменуо учеснике да се понашају прикладно. 

Украјински фектчекер неонациста

Цитирајући извештај "Политика" из тог периода, "Грејзон" наводи да је Супрунова платформа дошла до међународне славе као "'велемајстори' у сузбијању лажних вести" након председничких избора у САД 2016. године, када је Русија без конкретних доказа окривљена да је утицала на њихов исход у корист Доналда Трампа.

Његова платформа за своје циљеве наводи увођење "високих стандарда у новинарској едукацији у Украјини" и информисање јавности о "опасностима пропаганде и пирења лажних вести у медијима".

Иако на свом сајту тврде да не добијају финансијска средства ни од једне државе, само неколико реченица касније наводи се да "StopFake.org" прима подршку Министарства спољних послова Чешке и Амбасаде Уједињеног Краљевства.

Заправо, "StopFake.org" је добио обимна финансијска средства не само од британске владе, већ и од Националне задужбине за демократију са седиштем у САД, филијали ЦИА коју у великој мери финансирају Конгрес и Стејт департмент.

Везе Марка Супруна са екстремном десницом у Украјини су опсежне и добро документоване, али су ништавне у поређењу са онима његове супруге Улане Супрун.

Много пре њеног именовања на место вршиоца дужности министра здравља Украјине 2016, где јој је њен покушај приватизације донео надимак "доктор смрт", Супрунова је одржавала блиске односе са бројним насилним неонацистичким организацијама, укључујући Ц14, која је заслужна за извођење таласа бруталних антиромских погрома.

Улана Супрун је описана као један од главних покровитеља екстремно десничарског активисте Сергеја Стерњенка, који је предводио масакр "антимајданских" демонстраната од стране Десног сектора у Одеси у мају 2014. и на крају помогао да се распламса грађански рат на истоку Украјине.

Међу говорницима из Украјине на трибини у институту "Џејмстаун фондације" је био руски "опозициони лидер" Иља Пономарјов, политички представник руских јединица у Међународној легији препуној нациста, која одговара шефу украјинске војне обавештајне службе Кирилу Буданову.

image
VV inauguration
banner