Свет

Наришкин: Забрињавајућа реторика Запада о употреби нуклеарног оружја

Шеф руске обавештајне службе упоредио је тренутну ситуацију са Кубанском кризом, додајући да се данас на Западу не може наћи политичар "Кенедијевог калибра"
Наришкин: Забрињавајућа реторика Запада о употреби нуклеарног оружја© Foto Global Look Press/Komsomolskaya Pravda

Забрињавајуће је да су расправе о могућности употребе нуклеарног оружја постале ставка реторике Запада, изјавио је шеф руске обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин.

Он је прецизирао да Русија, насупрот тврдњама западних лидера, "апсолутно" не прети да употреби нуклеарно оружје. Наришкин је упоредио захлађење односа САД и Русије, изазвано руском војном операцијом у Украјини, са Кубанском кризом, чија се шездесета годишњица обележава управо овог месеца.

"Америчке елите данас верују да могу наставити са агресијом против нашег народа у недоглед, користећи за то плаћенике али и хиљаде живота украјинских грађана," нагласио је Наришкин.

Он је подсетио да је тај двонедељни период историјске неизвесности био проузрокован одлуком САД да постави пројектиле у Турској и тиме запрети СССР, наводећи да је "реакција америчке политичке елите била болна и акутна", када је Москва узвратила истим мерама на Куби.

Наришкин је додао да је администрација америчког председника Џона Кенедија те 1962. разумела да постоје границе које ни САД ни СССР не смеју прекорачити, додајући да је Америка тада била вођена људима који су "размишљали рационално, могли да предвиде последице својих одлука, и одржавали дата обећања."

Он сумња да се исто може рећи за администрацију председника Џозефа Бајдена.

"Данас не бисмо могли да нађемо политичара Кенедијевог калибра на Западу," оценио је Наришкин.

Руски званичник такође је предложио начин којим би се нуклеарне силе обесхрабриле од употребе нуклеарног оружја, додајући да би позивање САД да одговара за бомбардовање Хирошиме и Нагасакија 1945. године имало "ефекат хладног туша".

image