Свет

Послали писмо, па се повукли: Амерички либерали се извинили због става о Украјини

Само дан након што су од Бајдена захтевали да промени стратегију према Украјини, демократе одустале од тог става
Послали писмо, па се повукли: Амерички либерали се извинили због става о Украјини© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Након што су председнику Џозефу Бајдену упутили писмо у ком од његове администрације захтевају да промени стратегију према Украјини и активније се укључи у постизање мировног споразума, 30 демократа из Представничког дома америчког Конгреса - одустало је од овог става.

Наиме, само дан касније, они су се извинили јавности и додали да је у питању грешка.

"Писмо је састављено пре неколико месеци, али га је особље, нажалост, објавило без провере", написала је у саопштењу Прамила Џајапал, конгресменка из Вашингтона.

"Нашу поруку неки виде као подударну са недавном изјавом лидера републиканаца (Кевина) Мекартија који прети прекидом помоћи Украјини уколико они буду победили на међузиборима", додала је Џајапал.

Подсетимо, шеф републиканаца је рекао да ће "људи бити у рецесији и неће исписивати бланко чекове за Украјину" и истакао да је Украјина важна за Сједињене Државе, "али истовремено не може да буде једина ствар на којој радимо".

Из прогресивног клуба Демократске партије закључили су да подржавају Баједнову позицију када је реч о сукобу у Украјини. 

У писму које су послали, а потом и повукли, чланови Демократске партије затражили су да се Бајден снажније заложи за мир, упозоривши на претњу од нуклеарног рата и милијарде долара које су Американци већ потрошили током овог конфликта.

"Верујемо да је у интересу Украјине, Сједињених Америчких Држава и света да се избегне продужени сукоб", наводи се у том писму у ком је посебно критикована Бајденова изјава да "нема намеру" да се види са Путином на самиту Г20.

Према најновијим истраживањима јавног мњења, републиканци ће након међуизбора 8. новембра освојити већину у Представничком дому, док се и даље води тесна борба за Сенат америчког Конгреса.

image