Свет

Републиканци би могли да смање помоћ Украјини, ако странка добије већину у Представничком дому

Поткопавање ове подршке било би веома лоше за Украјинце и јединство НАТО-а
Републиканци би могли да смање помоћ Украјини, ако странка добије већину у Представничком дому© Фото: pixabay.com

Лидер републиканаца у Представничком дому изјавио је да је ова партија спремна да повуче америчку помоћ Украјини следеће године уколико преузму контролу над Представничким домом, што одражава растуће расположење у странци да земља буде мање укључена у међународна дешавања.

„Мислим да ће људи окрити да је Америка у рецесији и да неће желети бланко чек за Украјину“, рекао је Макарти у интервјуу за "Панчбоул њуз" објављен у уторак. "Они то једноставно неће учинити."

Како преноси "Блумберг", иако подршка Украјини и даље има снажну двостраначку подршку у Конгресу, фракција републиканаца која се слаже са ставом да је „Америка на првом месту“, доводи у питање улогу САД у обезбеђивању оружја за Украјину. Конгрес је у мају усвојио пакет помоћи Украјини од 40 милијарди долара, а против ове одлуке гласало је 11 републиканаца у Сенату и 57 у Представничком дому. Још 12 милијарди долара помоћи обезбедио је закон о привременом финансирању владе који је Конгрес усвојио у септембру.

Администрација игнорише питања која републиканци виде као приоритет

Републиканци ће вероватно освојити контролу над Представничким домом на новембарским изборима, сматрају независни аналитичари, а Макарти је спреман да постане председник овог дома уколико се то догоди. Кључна је контрола над Сенатом: чак и уколико демократе задрже контролу над Горњим домом, већина републиканаца би могла да се супротставља политици председника Џоа Бајдена.

Макарти је у интервјуу рекао да је део разлога за смањење помоћи тај што Бајденова администрација игнорише домаћа питања која републикаци виде као приоритет, као што је обезбеђење јужне границе САД.

„Људи то почињу да одмеравају“, рекао је овај републиканац из Калифорније. „Украјина је важна, али у исто време то не може бити једино што раде и не може бити бланко чек."

Изолационистички приступ охрабрио би Путина

Бајденова администрација и демократе у Конгресу тврде да је помоћ Украјини у интересу САД и њених савезника из НАТО-а, а да би смањење "охрабрило руског председника Владимира Путина".

„Представнички дом, предвођен републиканцима, могао би поткопати ту подршку, а то би било веома лоше за Украјинце и за наше јединство са НАТО-ом“, рекао је сенатор из Вирџиније Марк Ворнер у уторак, у интервјуу за "Блумберг телевизију", додајући: „Ако Путин осети такву врсту изолационистичког приступа, он ће искористити ову предност".

Представник из Тексаса Мајкл Мекол, републиканац који заузима највиши положај у Комитету за спољне послове Представничког дома, изјавио је да су неки из његове странке забринути због цене ових напора, али не и због циља.


„Мислим да још постоји широка двостраначка подршка тим напорима“, додао је Мекол. „Желимо да осигурамо да наши партнери из НАТО-а буду спремни да сносе терет трошкова."

Мекол је додао да Макартијеви коментари не значе да ће помоћ нужно бити смањена. „Мислим да он само каже да нећемо писати бланко чек без надзора и одговорности, што ће обезбедити мој комитет", изјавио је Мекол.

image