Економија

Федералне резерве САД повећале каматне стопе, наговестиле могућност ублажавања политике

Амерички ФЕД подигао је каматне стопе али је наговестио да би даља повећања могла да буду мања, како би се избегла финансијска криза
Федералне резерве САД повећале каматне стопе, наговестиле могућност ублажавања политикеwww.globallookpress.com © Ron Adar/Keystone Press Agency

Америчке Федералне резерве (ФЕД) подигле су данас каматне стопе за три четвртине процентног поена у покушају да се изборе са најгором инфлацијом у последњих 40 година, али су наговестиле да би будуће повећање трошкова позајмљивања могло да се креће ситнијим корацима због њиховог "кумулативног пооштравања монетарне политике".

ФЕД је убрзао подизање каматних стопа са циљем да се инфлација у некој догледној будућности спусти на два процента.

"Текућа повећања биће одговарајућа“, саопштила је америчка централна банка на крају свог дводневног састанка.

Како преноси Ројтерс, банкари су поручили да ће "приликом утврђивања темпа будућих повећања циљног опсега узети у обзир кумулативно пооштравање монетарне политике, како монетарна политика утиче на економску активност и инфлацију, као и економска и финансијска кретања."

Оштра политика ФЕД-а изазвала је дабату у јавности, а саопштење које је издато после састанка признало је постојање те дебате, утицај политике ФЕД-а на америчку и светску економију, као и опасност да би наставак великог повећања каматних стопа могао да притисне финансијски систем или изазове рецесију.

Док су недавна повећања каматних стопа уведена како би се ухватио корак са инфлацијом која је више од три пута већа од циља ФЕД-а од два одсто, централна банка сада је ушла у "нијансиранију" фазу – фино подешавање уместо "предњег утовара", оцењује Ројтерс.

ФЕД је одредио циљну стопу федералних фондова у распону између 3,75 посто и 4 одсто, највећу од почетка 2008. Централна банка САД је подигла каматне стопе на својих последњих шест састанака почевши од марта, што је најбржи круг повећања стопа од 1970их.

У саопштењу ФЕД-а се наводи да званичници и даље "веома пажљиво прате ризике од инфлације" и да остају отворени за даља повећања каматних стопа.

Федералне резерве примећују и да привреда скромно расте, као и да је стопа незапослености још увек ниска.

image