Економија

Г7: Ограничење цена руске нафте не важи за препродавце

Да ли је одлука Запада да ограничи цене нафте из Русије само пропаганда?
Г7: Ограничење цена руске нафте не важи за препродавцеwww.globallookpress.com © Rosneft

Сваки товар руске нафте на мору биће подложан ограничењу цене само када се први пут прода купцу на копну, утврдиле су Г7 и Аустралија. Ова мера значи да даља препродаја те исте нафте не потпада под ограничење цене, преноси "Волстрит џорнал".

Према стручњацима, одлука Г7 допушта да се руском нафтом, прерађеном у нафтне производе као што је бензин, може трговати без ограничења.

Како контролишу већину поморских услуга у свету, чланице Г7 настоје да Русији наметну максималну цену по којој ће продавати своју нафту на светском тржишту. Запад ће својим фирмама забранити да пружају услуге, као што је нпр. осигурање за испоруку руске нафте, ако се она не прода испод цене коју тек планирају да одреде.

Руски званичници запретили су смањењем производње нафте као одговор на овај потез.

САД настоје да горња граница цене буде прихватљива за њихове трговце нафтом. Надају се да ће се и Русији смањити профит од продаје, као и да ће глобално тржиште и даље бити снабдевено руском нафтом.

У случају да Руска Федерација повуче своју нафту са тржишта, дошло би до додатног поскупљења, уместо жељеног појефтињења цене нафте.

План Г7 и Аустралије је да се ограничење цена нафте уведе 5. децембра 2022, а 5. фебруара 2023. и ограничење цена нафтних деривата.

Нафта испоручена пре 5. децембра биће изузета од овог ограничења, ако буде истоварена на свом одредишту до 19. јануара.

Тренутно се разматра и ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.

image