Спорт

Како је Барса издала Месија: Лажи, сузе и Лапортин измишљени сценарио

Откривени су нови детаљи о околностима под којима је Лионел Меси напустио Барселону, а који не осликавају лепу слику на председника клуба Ђоана Лапорту.
Како је Барса издала Месија: Лажи, сузе и Лапортин измишљени сценариоGettyimages.ru © Stringer/Eric Alonso

Од одласка Лионела Месија из Барселоне прошло је више од годину дана. Била је то једна од највећих фудбалских вести 2021. године, када је омалени Аргентинац напустио клуб у који је дошао 2000. и преселио се у Пари Сен Жермен. Али многи детаљи под којим околностима је Меси напустио "Камп Ноу" су остали до данас неразјашњени.

Али сада је познати шпански новинар Гиљем Балаге све у открио у његовој великој биографиј о Аргентинцу – "Меси". У књизи коју је и сам Меси одобрио и за чије потребе је давао бројне, до сада непознате интервјуе, намеће се далеко јаснија слика како је Барселона дозволила да највећи играч у историји тог клуба оде у ПСЖ.

Меси је Барселону напустио у лето 2021. године, након што му је истекао последњи уговор, а нови договор није био постигнут. Месецима се спекулисало хоће ли и када Лео продужити сарадњу са вољеним клубом. Балаге у књизи открива да је председник Барселоне Ђоан Лапорта пуних пет месеци медијима давао позитивне изјаве о Месију како би побољшао њихову сарадњу.

Било је преостало само неколико ситница да се "испегла" у уговору, пре него што Барселона званично објави продужетак сарадње. Али одједном се у целој причи појавила сумња.

Питање Месијеве плате по новом уговору било је решено већ током првог састанка Хорхеа, Лионеловог оца и Лапорте. Није било никаквих несугласица и Месијева једина жеља је била само да остане у клубу. Друга ствар о којој је Лео мислио била је екипа – да се Барселона појача што је боље могуће, како би се борили за највеће трофеје.

Иако су Барселонини директори знали за финансијске проблеме у којима се клуб налазио, они су и даље све припремали за Месијев нови уговор. Чак је била организована и вечера прославе за 5. август, када се очекивало да ће останак Аргентинца бити озваничен. И медијски тим клуба је радио на припреми видео снимка којим би такав догађај био обележен пред читавим светом.

Али 4. августа, један разговор Хорхеа Месија са потпредседником спортских питања Барселоне Рафе Јусте је почео да све мења. Хорхе је био у Сједињеним Државама, спреман да полети ка Барселони, а током разговора је желео да провери да ли све напредује како треба и да ли клуб спрема нова појачања.

Заокрет Барселоне
Заокрет Барселоне
"Лапорта је рекао да од тога нема ништа. Лапорта више није заинтересован."

Балаге пише да је Рафа Јусте приликом одговора на питање био необично двосмислен. Хорхе је позвао Лионела и рекао му да је приметио чудну промену тона, због чега је овај потом позвао Лапорту. Али председник Барсе је и даље био врло позитиван. Ипак, нови Јустин позив за Хорхеа Месија донео је поруку "Лапорта је рекао да од тога нема ништа. Лапорта више није заинтересован."

Позив Леовог оца за првог човека Барсе је одмах уследио, а Лапорта је у потпуности променио своју причу. "Ја ћу радити шта ја хоћу. Не желим више ово да радим, готово је. Нећу да ризикујем клуб", рекао је Лапорта Хорхеу Месију. У читавој причи, Барселона је створила два лажна наратива путем медија, како би себе "опрала" кривице.

Први је гласио да је Хорхе Меси већ преговарао са ПСЖ-ом и да су тиме притискали Барселону, а други да је Хорхе тражио већи бонус за потпис новог уговора него што је претходно било договорено, што је наводно навело Лапорту да се предомисли. Али Балаге истиче да ништа од тога није истина.

Месијева жеља је била да се Барселона поново бори за титуле, па је повремено питао Лапорту да ли напредују појачања о којима је сам Лапорта причао да су намере клуба. Но, та жеља није била услов за потписивање уговора – једино што је за Месија било обавезно јесте останак у клубу. А у прилог томе говори и на шта је све Лео био спреман.

Договор Хорхеа Месија и Лапорте је гласио да ће Лео у првој сезони новог уговора зарађивати 75% мање од онога што је до тада зарађивао, а да ће на нивоу читавог уговора његова плата бити 50% мања од претходне. Ниједан играч Барселоне није урадио тако нешто током лета 2021, када је управа клуба тражила све могуће начине да их наведе на смањење плата. Али Месијев одлазак довео је до нових проблема.

Јер, Барселона је као своју стратегију за извлачење из финансијских проблема изабрала смањивање трошкова, а не инвестирање. Нису размишљали о томе да ће Месијев одлазак смањити приходе клуба. Висина буџета за плате у односу на приходе износила је 110% пре, а 95% након одласка Месија. То доводи до закључка да би Барса више постигла продајом све старијих играча који такође зарађују много новца, а да је задржала Месија.

Како се то није десило, убрзо је клуб осетио последице. Компанија "Ракутен", највећи спонзор Барселоне, прекинула је сарадњу са клубом одмах по Месијевом одласку. Још три међународне компаније су биле пред потписом уговора, али су одустали јер је Лео отишао. Уз то, више од 26.000 чланова клуба поништило је чланску карту.

У међувремену, и први човек шпанске Ла Лиге Хавијер Тебас контактирао је Лапорту. Поновио му је да би продајом великог дела телевизијских права и Примера и Барселона као један од њених највећих клубова, могли да инкасирају довољно новца да би задржали Месија. Али Барса је то одбила на савет благајника Едуарда Ромеуа, који је рекао да би то ставило значајну хипотеку на клупске приходе на дуг период. У њиховим очима, Тебасов предлог био је "отровани поклон".

Од последњег састанка Хорхеа Месија и Лапорте, на ком је Лионеловом оцу било предочено да Барселона одустаје, прошла су само четири дана до постизања договора Месијевог тима са Пари Сен Жерменом. Леа су широких руку у том клубу дочекали бивши саиграч Нејмар као и саиграчи из репрезентације Леандро Паредес и Анхел ди Марија. И тренер Маурисио Поћетино је рекао да би засигурно волео да сарађује са њим.

Претходно, Меси је одбио две понуде Манчестер ситија, а Пеп Гвардиола је био фокусиран на друга појачања. Истог дана када су "грађани" објавили долазак Џека Грилиша за 100.000.000 фунти, Барселона је објавила да Меси неће остати у клубу. Тада су уследили бројни позиви за Месија од стране играча ПСЖ-а, а у Балагеовој књизи, сам Меси је открио како му је било тих дана када се све у његовом животу мењало.

"Имао сам проблема са спавањем, имали смо проблеме да се опустимо. Те дане смо проводили анксиозни, са свом том несигурношћу око свега што ће се десити након објаве клуба. Нисмо знали шта ћемо да урадимо, нисмо ништа одлучили. Било је много нервозе око тога где ћу отићи и каква ће то промена бити за породицу."

Балаге посебан део приче издваја за тренутак када је Хорхе саопштио сину да ће морати да напусти Барселону, свој дом у који је ушао када му је било тек 13 година.

"Када је мој отац дошао, све ми је објаснио и почињао сам да постајем врло узрујан. Морао сам да се припремим како да све кажем Антонели, а онда и деци", рекао је Меси, а читава породица била је обузета емоцијама када су схватили да им предстоји одлазак из Барселоне.

Пре коначног одласка, Меси је желео да заједно са Лапортом одржи конференцију за медије на којој би се опростио од клуба. Председник Барселоне је то одбио, зато што је желео да он исприча своју верзију догађаја. Зато је Лео самостално одржао своју конференцију, која је до данас остала упамћена по сузама сломљеног Аргентинца.

"Не знам да ли је клуб све урадио, али ја јесам урадио све што сам могао да бих остао. Све је било договорено. Смањио сам своју плату за 50 одсто. И после тога, нико ме ништа није питао. Све остало је лаж. Био сам убеђен да ћу остати овде. То је било оно што смо моја породица и ја желели", рекао је уплакани Меси.

Тако је Барселона остала без свог највећег играча, без речи му затворивши врата након 672 гола на 778 утакмица и 35 трофеја. Меси је заслужио боље!

image