Свет

Бивши папа оптужен за прикривање злостављања деце, браниће се на суду

Тужбу је поднео 38-годишњи мушкарац који тврди да га је свештено лице злостављало у детињству
Бивши папа оптужен за прикривање злостављања деце, браниће се на судуwww.globallookpress.com © Malte Ossowski/SVEN SIMON

Бивши папа Бенедикт XVI браниће се на немачком суду због оптужби за претходно прикривање злостављања деце, изјавио је данас портпарол суда у баварској општини Траунштајн.

Тужбу је у јуну поднео 38-годишњи мушкарац који тврди да га је свештено лице злостављало у детињству.

Тужба се односи на свештеника под именом Петер Х., али и Бенедикта XVI који је служио као надбискуп Минхена и Фрајзинга од 1977. до 1982. године, његовог наследника кардинала Фридриха Ветера, и још једног званичника католичке цркве, преноси Ројтерс.

Минхенска и Фрајзиншка надбискупија одбила је да коментарише тужбу.

Портпарол траунштајнског суда потврдио је да ће се бивши папа правно бранити, јер би у супротном било пресуђено у корист странке која је тужбу поднела.

Оптужени имају рок до 24. јануара да одговоре на тужбу. Датум саслушања још није најављен.

Адвокат оштећене странке Андреас Шулц претходно је изјавио да тужбом жели да утврди кривицу, и додао да католичка црква и оптужени имају хришћанску дужност да признају дела која су починили.

Серија скандала у католичкој цркви

Католичка црква се сусреће са сличним оптужбама у Француској, где је укупно 11 актуелих или бивших бискупа тренутно је под истрагом због сумњи на злостављање, како је јуче изјавио шеф француске бискупске конференције Ерик де Мулен-Бофор.

Он је тада и прочитао саопштење француски кардинал Жан-Пјер Рикара, у којем је тај кардинал признао да је пре неколико деценија злостављао 14-огодишњу девојчицу и најавио да ће се повући са свих функција.

image