Спорт

Ђоковићу укинута забрана – може да игра на Аустралијан опену!

Најбољи српски тенисер ће моћи да наступи на Аустралијан опену следеће године, пошто му је укинута трогодишња забрана уласка у земљу након депортације.
Ђоковићу укинута забрана – може да игра на Аустралијан опену!Getty © Matthew Stockman

Ђоковић је у јануару депортован из Мелбурна и аутоматски је добио забрану уласка, али је она подигнута и слободан је да уђе у земљу, преноси тамошњи "Ејџ".

Аустралијски лист који је помно пратио читаву сагу око Новака у Мелбурну објавио је да је федерална влада укинула забрану и да ће, после годину дана паузе, светски "број 7" моћи да се врати на омиљени турнир.

Подсетимо, деветоструки шампион на првом гренд слему је депортован јер је тадашњи министар за имиграције Алекс Хок искористио своје дискреционо право и укинуо му дозволу коју је Ђоковић добио судским путем.

Он је претходно стигаон у Аустралију као невакцинисан, али са важећим медицинским изузећем које је потом потврдио и суд државе Викторије.

Све време током процеса био је задржан у имиграционом притвору.

Хок је своју одлуку образложио да је "радио у јавном интересу", јер је постојала "бојазан да ће се распламсати антиваксерски покрет у Аустралији уколико би се Ђоковићу дозволио останак у земљи".

Поновио је да је "влада снажно посвећена заштити аустралијских граница, посебно током пандемије ковида 19".

Међутим, администрација се у међувремену променила и извори блиски власти, који нису желели да се јавно оглашавају, потврдили су за "Ејџ" да је нови министар имиграција Андрју Џајлс укинуо забрану и омогућио Новаку могућност да добије визу.

Раније током дана директор Аустралијан опена Крег Тајли изјавио је да се нада да ће Србин моћи да дође и такмичи се на турниру.

"То све зависи од аустралијске владе. Знам да Новак жели да дође и такмичи се на Аустралијан опену", рекао је Тајли.

"Воли Аустралију и овде је имао највеће успехе, али тајминг (обавештења о укидању забране) је на неком другом и ми ћемо реаговати ако се то деси."

И сам Новак је пре неколико седмица изјавио да добија "позитивне знакове" о одлуци власти да му се дозволи улазак на територију Аустралије.

Аустралијан опен је на програму од 16. до 29. јануара следеће године.

image