Свет

Г20: Избегнута осуда Русије

Русија види документ као уравнотежен јер се у њему не осуђује Москва, већ сукоб у Украјини
Г20: Избегнута осуда Русијеwww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Самит Групе 20, који је одржан 15. и 16. новембра на Балију, завршен је заједничком декларацијом у којој је избегнута осуда Русије.  Половина чланица Г20 није увела санкције Русији, већ је наставила сарадњу с њом, упркос притиску политичког Запада.

"Већина чланица оштро је осудила `рат` у Украјини и нагласила да он изазива огромну људску патњу и погоршава постојеће крхкости у глобалној економији – да ограничава раст, повећава инфлацију, нарушава ланце снабдевања, повећава несигурност енергије и хране и повећава ризике за финансијску стабилност", наведено је у саопштењу Г20.

У декларацији се истиче да је употреба или претња употребом нуклеарног оружја "недопустива", те да ово "не сме да буде време рата" и позива се на "потпуну, благовремену и континуирану имплементацију" споразума којим је омогућен извоз украјинског жита из њених ратом погођених црноморских лука.

Циљ овог документа је био да се изда нека врста саопштења без обзира на сва неслагања и да се избегне да ово постане први самит Г20 који је завршен без заједничке изјаве, пише "Блумберг".

Иако су декларацију подржале све чланице Г20, укључујући Русију, она је дала до знања да неке земље имају "друга гледишта и различите процене ситуације и санкција."

"Русија види документ као уравнотежен јер се у њему не осуђује Москва, већ сукоб у Украјини", изјавила је особа блиска руској делегацији пре објављивања коначног саопштења.

Документ се бави и забринутошћу Кремља у вези са санкцијама које су уведене Русији, али и указује на то да је олакшавање извоза руских житарица и ђубрива, такође, кључан део договора о житу који је постигнут у јулу, додао је неименовани извор.

image