Свет

Медији објавили заједничко саопштење самита Г20

У документу се наводи да су постојали и други погледи и различите оцене ситуације
Медији објавили заједничко саопштење самита Г20© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

Учесници самита Г20 на индонежанском острву Бали припремили су нацрт заједничког саопштења у којем се позива да се успостави глобални мир, пише лист "Фајненшал тајмс".

"Примена или претња нуклеарним оружјем је недопустива. Мирно решавање конфликта, напори за превазилажење кризе, као и дипломатија и дијалог су од виталног значаја. Садашње време не би требало да буде доба ратова", наводи се у документу у који је амерички лист имао увид.

У тексту изјаве се наводи да ситуација око Украјине продубљује кризу светске економије, као и да спречава економски раст, повећава инфлацију, нарушава ланце снабдевања, јача енергетску и прехрамбену несигурност и доноси све веће ризике за финансијску стабилност.

У документу се наводи да су постојали и други погледи и различите оцене ситуације, пише лист.

Нацрт изјаве су усагласили чланови делегација, али за сада га нису потписали лидери земаља Г20, наводи се у саопштењу.

Самит би требало да се фокусира на ризике по глобалну економију.

"Препознајући да Г20 није форум за решавање безбедносних питања, признајемо да безбедносна питања могу имати значајне последице по глобалну економију", наводи се у нацрту декларације.

Руско министарство спољних послова саопштило је у недељу да Г20 није место где се постављају безбедносна питања и да уместо тога треба дати приоритет светским економским изазовима.

Препирке око тога како описати рат у Украјини спречиле су министре Г20 раније ове године да издају заједничко саопштење.

Самит Г20 се одржава у Балију 15-16. новембра.

image
VV inauguration
banner