Русија

ЕУ замрзла руску имовину вредну 68 милијарди евра

Највећи део замрзнутих средстава је у Белгији - чак 50 милијарди евра, наводи се у документу Европске комисије
ЕУ замрзла руску имовину вредну 68 милијарди евраwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Европска унија замрзла је руску имовину у вредности од 68 милијарди евра, пише "Политико", позивајући се на документ Европске комисије (ЕК). 

Највећи део замрзнутих средстава је у Белгији - чак 50 милијарди евра, а затим следи Луксембург у коме су замрзнуте руске активе у вредности од пет и по милијарди евра. Заједно са Италијом, Немачком, Ирском, Аустријом и Француском, то представља више од 90 одсто замрзнуте имовине. 

Међутим, још увек се не зна висина замрзнутих националних резерви Русије у ЕУ. У документу ЕК наводи се оквирна цифра од 33,8 милијарди евра, али се додаје да "то тек треба да се процени". 

Комисија још чека да Савет одобри одлуку да избегавање санкција буде кривично дело у ЕУ, што би олакшало конфискацију имовине у случају кривичне пресуде. Проблем је Пољска, јер је управо та земља зауставила процес, што је "помало изненађујуће", пише "Политико", на основу увида у поменути документ ЕК и додаје да иако је Варшава у потпуности укључена, прво треба да усвоји национални закон, што још увек није завршено.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је у октобру да је замрзавање руске имовине у Европи - крађа. Она је подсетила да Европска унија још од 2014. године, у оквиру санкционог притиска, доноси бројне незаконите и неосноване одлуке о замрзавању имовине руских држављана и компанија.

image