Русија

Песков о повратку замрзнутих златних резерви: Нада умире последња

Услед западних санкција замрзнуто је око 300 милијарди долара златних резерви земље
Песков о повратку замрзнутих златних резерви: Нада умире последњаwww.globallookpress.com © © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, одговарајући на питање да ли се Русија нада да ће вратити златне и девизне резерве које је Запад замрзнуо, рекао да нада умире последња.

"Пошто се ради о међународној крађи, кршењу свих међународних права и закона, наставићемо да се боримо за наше интересе. Нада умире последња", рекао је Песков.

Он је пре тога казао да је Запад заправо украо руску имовину и истакао да је таква радња апсолутно незаконита, јер задире у државну и приватну својину, уништава темеље система економских односа који постоји у свету, а такође су у супротности са међународним правом.

Гувернерка Централне банке Русије Елвира Набиулина саопштила да је услед западних санкција замрзнуто око 300 милијарди долара златних резерви земље.

Раније је европски комесар за владавину права Дидје Рејнолдс казао да сматра да замрзнуте златне резерве Русије у висини од 300 милијарди евра могу бити сачуване као гаранција док не почне обнова Украјине у којој ће и Русија учествовати. Он је додао да је у оквиру европских санкција у седам земаља ЕУ замрзнута имовина 90 људи вредна више од 17 милијарди евра, од чега је у Немачкој 2,2 милијарде евра.

Запад је одлучио да замрзне средства Централне банке Русије након што је Русија 24. фебруара 2022. године покренула специјалну војну интервенцију у Украјини.

image
VV inauguration
banner