Свет

СЗО под притиском Бајденове администрације преименује мајмунске богиње

Светска здравствена организација ће преименовати мајмунске богиње у "МПОКС"
СЗО под притиском Бајденове администрације преименује мајмунске богињеwww.globallookpress.com © IMAGO/Sascha Steinach

Под притиском Беле куће, Светска здравствена организација планира да преименује мајмунске богиње у "МПОКС" у покушају да дестигматизује вирус који се проширио у САД раније ове године.

Након што је Бајденова администрација изразила забринутост да име вируса продубљује стигму, посебно када су у питању "људи друге боје коже", СЗО је током лета склопила договор да размотри преименовање вируса мајмунских богиња, а, како сазнаје "Политико", одлука о новом имену МПОКС могла би да буде објављена већ у среду.

Стручњаци за јавно здравље и ЛГБТ активисти су такође захтевали промену имена вируса, тврдећи да је назив мајмунске богиње непрецизан и да се поиграва са расистичким стереотипима о Африци.

Мајмунске богиње су име добиле када су 1958. године откривене код мајмуна у лабораторији, након што је болест утврђена у колонијама мајмуна.

Први случај обољења човека од овог вируса забележен је 1970. у Демократској Републици Конго.

Њујорк тајмс: Оболевају и трансродне жене, жене и небинарни људи

Вирус који ће ускоро бити познат као МПОКС почео је брзо да се шири у САД у мају, а затекао је здравствене званичнике неспремне и подстакао притисак широм земље да се епидемија стави под контролу.

У САД је забележено скоро 30.000 инфекција током избијања, при чему је вирус у великој мери погодио заједницу мушкараца који имају сексуалне односе са другим мушкарцима.

Иако хомосексуални мушкарци представљају доминантну групу оболелих од овог вируса, најновија истраживања Њујорк тајмса показала су да су мајмунске богиње погађале и "жене, трансродне жене и небинарне људе".

У студији коју цитира амерички лист, истраживачи из 15 земаља објавили су клиничке информације о 69 жена, 62 трансродне жене и пет "небинарних појединаца" којима су између 11. маја и 4. октобра дијагностификоване мајмунске богиње.

Како истиче "Њујорк тајмс", многе испитане трансродне жене су биле изложене другим факторима ризика за мајмунске богиње, укључујући недијагностиковани и нелечени ХИВ, бескућништво и употребу дрога убризгавањем.

Половина трансродних жена у студији имала је ХИВ у поређењу са 8 процената жена, а више од педесет одсто испитаних трансродних жена се бавило "сексуалним радом".

Полемика око тога да ли мајмунске богиње треба класификовати као полно преносиву болест и даље траје.

Док једнa странa тврди да се мајмунске богиње могу пренети и другим блиским физичким контактима, бројни стручњаци сматрају да, будући да се вирус у највећој мери преноси сексуалним контактом, те да и се и друге болести попут херпеса и сифилиса такође могу ширити несексуалним блиским контактом, мајмунске богиње ипак треба званично прогласити полно преносивом болешћу.

image