Свет

Амерички научници створили нову, смртоноснију варијанту корона вируса

Лабораторијски тим оптужен је да се „игра ватром“
Амерички научници створили нову, смртоноснију варијанту корона вируса© Фото Танјуг/АП

Научници са Универзитета у Бостону створили су нову варијанту корона вируса, са стопом смртности од 80 одсто код мишева, и то комбиновањем високо преносиве омикрон варијанте корона вируса са оригиналним сојем из Вухана. Ово истраживање је изазвало огромно огорчење у САД.

У истраживачком раду, објављеном прошле недеље, научници су објаснили да су изоловали спајк протеин варијанте омикрон и комбиновали га са оригиналним сојем, који је циркулисао почетком 2020. Ово је створило вирус који „снажно избегава имунитет од вакцине“ и изазива „озбиљну болест“ код лабораторијских мишева, од којих је 80 одсто угинуло током тестирања.

Истраживање изазвало снажно огорчење у САД

Иако истраживачи тврде да би њихов мутирани сој вероватно био мање смртоносан за људе од мишева, они су открили да нови вирс производи пет пута више вирусних честица у људским плућним ћелијама узгојеним у лабораторији у поређењу са варијантом омикрон.

Противници истраживања су убеђени да су слична истраживања „појачања функције“ – термин који описује промену патогена како би се побољшала његова инфективност – обављена на Институту за вирусологију у Вухану у Кини, довела до пандемије ковида 19.

САД су финансирале такво истраживање на Институту Вухан, иако је још нејасно да ли је специфични коронавирус, који је изазвао пандемију, настао у лабораторији.

"Ово би требало потпуно забранити"

„Ово би требало да буде потпуно забрањено, научници се играју ватром“, изјавио је бивши шеф Израелског института за биолошка истраживања Шмуел Шапира о експериментима у Бостону. "Колико су пута виролози рекли да не чине САРС вирусе смртоноснијим? Колико?", твитовао је чувени репортер Пол Такер.

Бостонски тим није једини који је наставио са потенцијално опасним истраживањимаа после пандемије. "Еко хелт алијанс", приватна компанија одговорна за већи део истраживања о "побољшању функције", које је спороведено на Институт Вухан пре 2020. године, добила је грант од 650.000 долара од САД прошлог месеца за проучавање "потенцијала будуће појаве корона вируса слепих мишева у Мјанмару, Лаосу и Вијетнаму."

image