Србија и Балкан

Борељ: Београд и Приштина постигли договор

Србија ће престати да издаје регистарске таблице са називима градова (тзв.) Косова, а Приштина ће обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, каже Жозеп Борељ
Борељ: Београд и Приштина постигли договорNone © AP Photo/Jean-Francois Badias

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је да су главни преговарачи Београда и Приштине постигли договор.

"Имамо договор! Са великим задовољством могу да саопштим да су се главни преговарачи (тзв.) Косова и Србије, уз посредовање ЕУ, договорили о мерама да се избегне даља ескалација како би се у потпуности концентрисали на предлог за нормализацију својих односа", написао је Борељ на Твитеру.

"Србија ће престати да издаје регистарске таблице са називима градова (тзв.) Косова, а (тзв.) Косово ће обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила", додао је Борељ и напоменуо да ће у наредним данима позвати обе стране на разговоре наредним корацима.

Остаје нејасно шта ће бити са аутомобилима регистрованим на српске таблице са КиМ када им регистрација истекне.

Борељ је, такође, остао (намерно?) недоречен и у вези са "предлогом за нормализацију односа" који је споменуо - да ли је то фамозни француско-немачки предлог који званично није објављен? - а упада у очи и да ни речју није споменуто формирање Заједнице српских општина иако је то неиспуњена обавеза приштинских власти, и Европске уније као гаранта, из Првог бриселског споразума.

image