Србија и Балкан

Петковић: Остају КМ таблице, "Коха" лажирала моју изјаву

Ни на који начин и никада нећемо прихватити РКС таблице и то овај договор потврђује, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију
Петковић: Остају КМ таблице, "Коха" лажирала моју изјавуNone © FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да договор Београда и Приштине о регистарским таблицама који је постигнут у Бриселу значи да нема никакве казнене политике премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, као и да је Курти прихватио све оно што је претходних дана одбијао.

"Овим договором од данас од осам часова нема никаквих казни од 150 евра које је планирао Аљбин Курти и нема никакве казнене политике у свим осталим фазама које су биле део одлуке Куртија у вези са процесом пререгистрације. Овим договором сачували смо мир и успели да сачувамо наш народ на северу КиМ", рекао је Петковић у изјави за Танјуг.

Он је нагласио да је посебно важно што договором остају КМ таблице које су, како додаје, законске и легално их издаје Република Србија.

"Срби на северу КиМ моћи ће да их користе, биће и даље у употреби као што су биле и до сада", нагласио је Петковић.

Како је рекао, то између осталог значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење.

"Једино где ћемо застати са издавањем потпуно нових КМ таблица и све то до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица. Али ионако се у последње три године нове КМ таблице нису издавале", рекао је Петковић.

У објави на свом Твитер налогу, директор Канцеларије за КиМ оценио је да је у Приштини завладала паника након договора о регистарским таблицама и додао да је албанска "Коха" у свом извештају лажирала његову изјаву да након договора, треба почети преговоре о француско-немачком предлогу, што он није рекао.

"Буквално више реченица потпуно измишљено! Информационим ратом, Приштина покушава да сакрије резултате договора о таблицама! Сачували смо КМ таблице", написао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су Албанци прихватили синоћ све о чему претходних дана нису хтели ни да чују.

"Реченица у саопштењу ЕУ у којој се говори о испуњењу свих претходних споразума из дијалога је велики успех за Србију и без икакве дилеме, испуњење тих споразума иде пре било каквих даљих разговора о нормализацији односа. Ни на који начин и никада нећемо прихватити РКС таблице и то овај договор потврђује", наводи се у саопштењу канцеларије.

О свим детаљима договора данас ће говорити председник Србије Александар Вучић после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком и српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.

Сједињене Америчке Државе поздрављају договор који је постигнут између Београда и Приштине око регистарских таблица, што су "мере којима ће се избећи даља ескалација тензија", изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.

"Похваљујемо споразум две земље којим ће се у потпуности и хитно нормализовати односи под окриљем дијалога Европске уније. Подржавамо дијалог ЕУ као најбољи пут којим ће Србија и Косово имати европску будућност", навео је Прајс, а преноси Танјуг.

Он је додао да су две стране направиле огроман корак јуче, под окриљем ЕУ, ка учвршћивању мира и стабилности у региону.

"САД поздрављају конструктивне преговоре и охрабрују даљи напредак", навео је портпарол Стејт департмента.

На вест о постигнутом договору, коју је синоћ први објавио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, реаговао је и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

"Захваљујем Бисљими Беснику и Петру Петковићу на њиховом конструктивном ангажману. Велико хвала Стејт департменту и америчкој дипломатији на њиховој непроцењивој подршци", написао је Лајчак у објавио на Твитеру.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре саопштио је да је договор Београда и Приштине о регистарским таблицама веома добра вест и додао да се сада обе стране могу фокусирати на "нормализацију односа".

"Веома добре вести из Брисела. Уз помоћ ЕУ постигнут је договор да се избегне даља ескалација. Сада се дијалог Београда и Приштине може фокусирати на нормализацију односа", навео је Жиофре у објави на друштвеној мрежи Твитер.

Први коментари и реакције стигли су и са албанске стране.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими саопштио је да би након договора Београда и Приштине о регистарским таблицама требало наставити разговоре о предлогу ЕУ.

"Након договора, требало би да наставимо интензивне разговоре о предлогу ЕУ, који подржавају Немачка и Француска, за пуну нормализацију односа", написао је Бисљими у објави на свом Твитер налогу.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је након постизања договора Београда и Приштине у Бриселу захвалила америчком амбасадору у Приштини Џефрију Ховенијеру и Влади САД на њиховом активном учешћу у постизању договора. Додала је да је подршка САД процесу дијалога Београда и Приштине неопходна.

Поздрављајући постигнути договор, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај у објави на свом Фејсбук налогу додао је да сада треба "да се закључи споразум о признању под америчким руководством".

image