Магазин

Како да нађемо баланс између приватног и пословног живота

Постало је природно проверавати електронску пошту у свако доба дана, примати пословне позиве током вечере са пријатељима и породицом и радити викендом. Не преостаје нам ништа друго него да се запитамо када је постало прихватљиво да послодавци очекују од запослених да се саживе са културом компаније, буду доступни и након радног времена и компанију поставе као приоритет у односу на живот изван посла
Како да нађемо баланс између приватног и пословног живота© pixabay/Anrita1705

У данашњем непредвидивом и брзом пословном свету који је сада прешао и у виртуелни живот, није једноставан задатак постићи равнотежу између пословног и приватног живота. Са напретком технологија и могућности за повезивање, али у последње време и због рада од куће, све су нејасније границе између ове две сфере живота. 

Како успоставити баланс између приватног и пословног живота? На који начин задржати посао у стресним ситуацијама и како сачувати приватни живот од негативног утицаја? Ово су питања са којима се неретко срећемо. Потребно је да нађемо неке основне постулате којима ћемо се водити како би се успоставила равнотежа између ова два битна аспекта живота.

"За успостављање баланса између ова два важна аспекта можемо користити неке од метода које су прилично једноставне, попут одржавања дневне рутине, планирања радног времена, али и пауза током истог, као и постављања јасних, али и реалних дневних, недељних и месечних циљева", каже за РТ Балкан, развојни психолог Лина Раби. "Код предузетница (и предузетника), у постизању ове врсте баланса заправо лежи кључ успеха, а сваки дисбаланс који има тенденцију да постане трајан угрожава продуктивност. Поред организовања радних обавеза, не смемо запоставити ни планирање времена за себе (и бригу о свом менталном и физичком здрављу), као и породицу и пријатеље, одмор и уживање", сматра наша саговорница.

Један од изазова са којим се често суочавамо је презасићење послом и радним обавезама које се само нижу, а последица тога је неретко "прегоревање", као и жеља, односно порив за давање отказа ради очувања приватног живота и породице. "У таквим ситуацијама, када већ дође до "бурнаута", битно је да свака особа препозна узрок, како би лакше предузела кораке за решавања проблема. Постоје различити начини за смањење стреса на послу, а један од њих јесте промена самог модела рада. Понекад за то може бити довољан и само разговор са колегама или менаџером, где ћете јасно поставити границе, дефинисати ваше одговорности и рећи "не" свему што превазилази ваше могућности, захтева "одрицање" од паузе током радног времена или чак остајање на послу прековремено", изричита је Лина Раби, наводећи да је укључивање физичке активности као "издувног вентила" једнако важно за очување баланса и стабилности у изазовним тренуцима.

image