Магазин

Кање Вест и његова порука "Бели животи су важни" на ревији

Најновији скандал који потреса свет моде покренуо је расизам и онлајн исмејавање. Кање Вест поново одбацује политичку коректност под изговором слободе стваралаштва. Било да је заиста убеђен у свој креативни став, или је само узрујао јавност ради рекламирања бренда, одговори публике на догађај је буран.
Кање Вест и његова порука "Бели животи су важни" на ревијиGetty © Robin Marchant

На последњем Фешн вику у Паризу, Кање Вест (Ye) је приказао своју нову YZE колекцију, лично је прошетао у мајици из колекције са ликом папе Јована Павла II и натписом „Бели животи су важни“ на леђима. Овај слоган је настао као одговор екстремиста на покрет „Црни животи су важни“ из 2013. године, након што се насиље полиције над афро-америчком популацијом у Америци постала главна светска вест.  Очекиване бурне реакције и критике медија, публике, али и сарадника Веста су се убрзо појавиле на социјалним мрежама.

Репер Џејден Смит је напустио ревију, објашњавајући на Твитеру да не може да подржава ставове с којима се не слаже, ко год био у питању. Новинарка „Вога“ Габријела Карифа Џонсон је поделила своје мишљење на Инстаграму, правећи паралелу са радикалним приступом уметности Марсела Дишана (представник дадаизма):

 „Разумем шта је хтео – мислио је да је "дишановски", али није... Порука није добро примљена, била је врло нападна, насилна и опасна.

Као да сам догађај није изазвао довољно драме, Кање је одлучио да новинарку омаложава, коментаришући њен изглед, такође на Инстаграму. Супермодел Џиџи Хадид се огласила у њену одбрану, критикујући његов незрели приступ. Вест је наставио овај вртлог и објавио да се насамо испричао са Габријелом и да су се измирили, изјављујући да му је она као сестра.

Слоган на мајици није једино што многе фанове збуњује, већ и лициемерје које је произашло из овакве ситуације. Кање у негативном контексту упоредио своју бившу жену Ким Кардашијан и њену мајку Крис са ККК (Клу Клакс Кланом), да би њихову екстремистичку поруку приказао као део своје колекције само неколико недеља касније.  

Медијски циркус који настане после сваког Вестовог јавног подухвата у последње време се може анализирати на више начина. На пример, могло би се рећи да најпознатији људи на свету сигурно имају искривљнен поглед на реалност. Може се рећи и да је Кање имао добре намере, али начин на који их је представио је био непромишљен и због тога лоше прихваћен. Свакако, огромна популарност доноси одређену одговорност када су у питању осетљиве теме. Начин слања поруке је подједнако, а понекад и више важан од онога што је хтело да се каже.

На крају крајева, скандале увек можемо посматрати и на најповршнијем нивоу - сваки потез, колико год штетан био, је добар публицитет.

image