Свет

ИСПРАВКА У Украјини није погинуло 1.200 Пољака

У месту Олштин локалне власти су планирале ново гробље од 1.700 парцела, није у питању војно гробље, него гробље за урне, по узору на америчка, с минималистичким стилом
ИСПРАВКА У Украјини није погинуло 1.200 ПољакаGetty © Omar Marques / Stringer

Многи медији, међу којима и наш портал, пренели су да је на ратиштима у Украјини погинуло 1.200 пољских војника и официра, што није тачно јер та информација долази из непроверених извора. На то нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи.

Иницијалну вест, од које је све кренуло, објавио је пољски лист "Независни политички дневник" (Niezależny Džiennik Polityczny) који није навео извор. У нашем чланку наведено је "у Украјини је погинуло 1.200 Пољака", а те тврдње нису аргументовао валидним чињеницама.

Такође је наведено да су сахране у Олштину, месту на североистоку Пољске, у близини пољско-руске границе, свакодневне и да становници сведоче сахранама, што је такође нетачно.

Поменути пољски лист писао је да ће због великог броја погинулих пољски војници бити сахрањени онако како се сахрањују Американци. У тексту се објашњава да су власти одлучиле да гробље погинулих у Украјини буде направљено на амерички начин, јер треба покопати велики број војника. Све наведено је нетачно, о чему ће бити речи и објашњења у даљем тексту.

Шта су чињенице?

Украјински fact-checking портал StopFake анализирао је тврдње о 1.200 погинулих из оружаних снага Пољске у Украјини. У анализи објављеној 7. децембра 2022. овај портал закључује да је ова бројка измишљена.

Навод о 1.200 погинулих припадника војске Пољске у Украјини оригинално је објављен у колумни на порталу "Niezależny Džiennik Polityczny", одакле је и наш портал преузео информације. У поменутом чланку истакнуто је да је тај податак добијен из "отворених и јавно доступних извора", али без објашњења на које се то доступне изворе мисли.

StopFake у анализи истиче да новинар који је објавио колумну на порталу "Niezależny Džiennik Polityczny", с наводима о 1.200 погинулих војника Пољске у Украјини, заправо не постоји под тим именом. Наводи о томе да се у месту Олштин одржавају свакодневне сахране, такође нису тачни.

Тачно је да су локалне власти планирале ново гробље и да је планирано 1.700 парцела. У питању ипак није војно гробље, него гробље за урне. Портал је у чланку објављеном 11. новембра 2022. године навео да су градске власти одлучиле да гробље буде урађено по узору на америчка, с минималистичким стилом.

Тврдњу да се свакодневно одвијају сахране у Олштину, месту где је стационирана 16. механизована пешадијска дивизија Пољске, чиме се имплицира да су сахране за војнике, објављену на нашем порталу, оцењена је као лажна вест.

У нашем чланку реаговали смо према смерницама анализе Raskrinkavanje.ba, и променили наслов и нетачне наводе.

Извињавамо се читаоцима на преношењу непроверених информација.

image