Свет

Пекинг: Снабдевање Украјине оружјем само продужава сукоб

Пензионисани генерал-мајор кинеске војске оценио је да су преговори једини начин да се прекине сукоб у Украјини
Пекинг: Снабдевање Украјине оружјем само продужава сукоб© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Снабдевање Украјине оружјем и војном помоћи само ће продужити и ескалирати руско-украјински сукоб, који је већ постао безбедносни изазов за цео свет, рекао је пензионисани генерал-мајор Ослободилачке војске Кине (ПЛА), Јенг Сјугуанг.

"Како да се носимо са овим руско-украјинским сукобом великих размера, који представља безбедносни изазов широм света? Искрено речено, за сада не видим ниједан ефикасан и реалан начин који би могао да задовољи и зараћене стране и све заинтересоване стране. Можда би рат могао да престане када обе стране потпуно исцрпе своје снаге и способности. Али штета ће у овом случају бити превелика", рекао је Јенг Сјугуанг, који је виши саветник Кинеског института за међународне стратешке студије.

Говорећи на безбедносном форуму у Сјаншану у Пекингу, Јенг је рекао да би међународна заједница требало да позове на преговоре, преносе "РИА Новости".

"Не треба доливати уље на ватру слањем оружја и војне помоћи. То неће допринети миру, само ће довести до ескалације и продужавања рата, при чему ће свака страна претрпети само још већу штету. Стога сматрам да Кина и остатак међународне заједнице морају да стану на страну мира", закључио је он.

Форум, чија је овогодишња тема била "Промовисање глобалне безбедносне иницијативе и заједничка одбрана мира и развоја", трајаће до 2. децембра. На форуму учествује више од 40 стручњака из 14 земаља.

Први Ксиангшан форум одржан је 2006. године. Форум организују Академија војних наука ПЛА и Кинески институт за међународне стратешке студије, а присуствују му министри одбране, стручњаци и бивши војни званичници.

image