Свет

Си Ђинпинг са Мишелом: Кина је увек била на страни мира, политичка средства у интересу Европе

Си је пренео Мишелу да се нада да ће институције и земље чланице ЕУ успоставити објективну и исправну перцепцију Кине
Си Ђинпинг са Мишелом: Кина је увек била на страни мира, политичка средства у интересу Европеwww.globallookpress.com © Tang Ka Huen/Keystone Press Agency

Кина ће наставити да јача комуникацију и координацију с Европском унијом, рекао је данас кинески председник Си Ђинпинг на састанку у Пекингу с председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Си је пренео Мишелу да се нада да ће институције и земље чланице ЕУ успоставити објективну и исправну перцепцију Кине, јавила је кинеска ЦЦТВ, а пренео Ројтерс. 

Решавање сукоба у Украјини политичким средствима најбоље одговара европским интересима и заједничким интересима свих евроазијских земаља, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на састанку са Мишелом.

Си Ђинпинг је изнео принципијелан став кинеске стране, напомињући да у Кини постоји стара изрека: "када су градске капије у пламену, риба у бари се лоше проводи".

Кинески председник је додао да је "у тренутној ситуацији неопходно избегавати ескалацију и ширење кризе, инсистирати на помирењу и подстицати преговоре, контролисати споредне ефекте кризе и бити на опрезу у погледу ризика блоковске конфронтације".

"Кина подржава јачање улоге ЕУ у посредовању и решавању украјинске кризе и нада се да ће се изградити уравнотежена, ефикасна и одржива европска безбедносна архитектура. Кина је увек била на страни мира и наставиће да игра конструктивну улогу на свој начин", истакао је Си Ђинпинг, пренела је Кинеска централна телевизија.

image
VV inauguration
banner