Додик америчком амбасадору: Је л’ може бар један дан без дипломата у БиХ?

Председник Републике Српске истакао је и да амерички амбасадор не треба да уређује и пресуђује у БиХ
Додик америчком амбасадору: Је л’ може бар један дан без дипломата у БиХ?© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да подржава идеју америчког амбасадора Мајкла Марфија да у БиХ сваки дан треба да буде дан борбе против корупције, али да би предложио и да у БиХ бар један дан седмично буде без мешања дипломата у унутрашња питања БиХ.

"Амерички амбасадор у континуитету злоупотребљава чињеницу да смо му дали сагласност да представља своју земљу у БиХ, али му нисмо дали сагласност да је уређује, у њој пресуђује и одлучује", рекао је Додик за Срну упитан да прокоментарише Марфијеву изјаву о томе да, како је рекао, политичари раде за организоване криминалне групе, а не за грађане, као и о наводним изборним преварама.

Додик је нагласио да се најдрастичнији примери корупције, о којој амбасадор Марфи воли да прича, виде управо у деловању Амбасаде САД, која је, како је оценио, финансијском подршком појединим медијима, политичким партијама и удружењима створила експоненте своје политике, а не слободне и одговорне појединце или медије.

"Ако то није корупција, онда не знам шта би могла бити", рекао је Додик.

Када је реч о изборима и њиховој регуларности, Додик сматра да Марфи није уопште позван да се меша ни у то питање.

"Али кад се већ умешао, морам му рећи да САД из којих долази нису успеле да сачувају интегритет изборног процеса чему је сведочио цели свет, те стога није баш најподеснија особа да коментарише изборе у било којој другој земљи. БиХ, каква год да је, у изборном процесу није забележила људске жртве и нереде каквим смо сведочили у САД пре две године", додао је Додик.

Истакао је да би предложио америчком амбасадору да престане да прича о криминално коруптивним радњама и појединцима и да наложи тужилаштвима и судовима да раде свој посао.

Додик је оценио да је прича о владавини права и закона у тренутку док се крши Бечка конвенција о дипломатским односима трагикомична, као што је, поновио је Додик, трагикомично инсистирање на постојању високог представника који је, како је навео, нелегално дошао у БиХ и лажно се представља.

"Ако Марфи мисли на такву владавину закона - хвала, нисам заинтересован", поручио је Додик.