Фејк њуз на Путу свиле

Како су спин мајстори успели да уочи долазећих избора обману јавност, тврдећи да кинеска компанија у Смедереву за утрошену електричну енергију дугује 4,7 милијарди динара?
Фејк њуз на Путу свиле© CC BY-SA 2.0

Парадоксално, у Србији никада нисмо имали више медијских радника и медија, а мање релевантних информација. Време уочи избора је прилика да све те мале Пандорине кутије широм отворе своја квазиинформативна врата, сипајући уоколо полуистине, али и голе неистине.

Друштвене мреже су у информативном смислу идеално кисела средина за такве спин операције.

Најновији пример је дезинформација објављена на Фејсбуку и још неким друштвеним мрежама, поводом поскупљења струје у Србији.

Ко вуче Србију за нос?

На њеном визуелном делу председник државе вуче за нос Србију коју персонификује млад човек са шајкачом.

Текст поруке гласи: "Кинеска Железара Смедерево дугује за струју 4,7 милијарди динара. Кинески Зиђин Бор дугује за струју 871 милион динара. Чисто да знате."

У ствари, чисто да не знате!

Простим увидом у списак највећих дужника Електропривреде Србије лако је установити да је Железара Смедерево д.о.о. у стечају, барем у лето прошле године, била највећи дужник овог предузећа. Дуг Железаре Смедерево износио је 4.659.796.056 динара.

Дакле, није посреди кинеска компанија, већ правно лице које је Железаром Смедерево управљало док кинеска компанија није купила ту железару.

Да је то тако, сведочи и податак са истакнуте табеле да Железари Смедерево д.о.о. у стечају утрошак електричне енергије уопште последњих година није ни фактурисан.

Пажљивијим увидом у поменути списак, може се уочити јасно истакнута напомена: "Дана 31.1.2019. над купцем 'Железара Смедерево' д. о. о. Смедерево – у стечају, покренут је стечајни поступак и целокупан износ потраживања је пријављен у стечајну масу. Почев од јула 2016. комплетну имовину која је била у власништву Железаре Смедерево преузео је нови власник, 'New-Silkroad Holding Co. Limited' из НР Кине. Исти је наставио да послује под новим именом 'HBIS Group Serbia Iron & Steel' д.о.о. Београд и редовно измирује своје текуће обавезе."

Зиђин из Бора уопште се ни не налази на списку највећих дужника ЕПС-а.

Предизборни памфлет на који нису имуни ни они образовани

Најбедније је што је ова дезинформација пласирана на дан поскупљења електричне енергије у Србији. На таласу поскупљења требало је да обмане грађане.

Држава их ето, преко поскупљења – која су више него видљива и осетна – непрекидно удара по џепу, а тамо неким "Кинезима", који ће нас све, је ли, поробити и запленити, а вероватно и бомбардовати уколико не будемо слушали наређења из Брисела и Вашингтона, даје бесплатно струју.

Обичан конзумент медијских садржаја најчешће није у могућности да проверава спинове које нам пласирају спин доктори. На њих нису имуни ни образовани конзументи информативних садржаја.

Објаву о баснословним дуговима кинеских компанија, уосталом, видео сам на "зиду" особе коју веома поштујем и која је стекла највиша научна звања у области свог професионалног деловања.

Упркос, томе, мој виртуелни пријатељ ипак је насео на очигледни спин, ширећи заразу дезинформације даље и даље.

Не тако давно, овде сам писао о највећој обмани икада: тврдњи западних медија да је Кина, на име дуга Шри Ланке, запленила тамошњу луку Хамбантоту. То није моја тврдња, већ сам цитирао научне радове групе професора и истраживача са универзитета Харвард и Џонс Хопкинс који тврде да се тако нешто не само није догодило, већ и да закуп луке нема никакве везе са дугом државе.

Ту је и очигледан пример Црне Горе, за коју су спин доктори, који стоје и иза неистините тврдње да кинеска компанија дугује скоро пет милијарди динара за утрошену електричну енергију, не тако давно тврдили да ће бити жртва кинеских кредита.

До данас нико није запленио инфраструктуру или природна богатства Црне Горе.

Пандемија срушила мит о географској осуђености на Запад

Наше пријатељство са НР Кином посведочено је међусобним поштовањем територијалног интегритета и нарочито односом Пекинга према Београду за време пандемије коронавируса.

Док је успаничена Европска унија отворено поручивала да не може да нам помогне, у време највећих здравствених изазова у помоћ нам је притекао Пекинг.

Та околност помало дезавуише тврдњу да смо због окружења осуђени искључиво на Европску унију и НАТО.

Зар не би било природно да вам у време пандемије помогну управо најразвијеније комшије?

У нашем случају то није било природно из два разлога.

Најпре, саме развијене комшије биле су у већој паници него ми. Наш здравствени систем, са свим манама, функционисао је тада боље од већине европских система.

Друго, они нису ни сматрали да треба да нам помогну.

Вратимо се, стога, дезинформацији о дуговањима за струју кинеских компанија.

Ентитети из Европске уније су од почетка овог века из наше земље исисали стотинак милијарди евра. Брисел ће вам, притом, врло радо поменути да нам је Европска унија истовремено "донирала" неколико милијарди.

Да бисте одржали такав однос у "региону", вама је потребно питање "Косова" као стални извор дестабилизације, потребне су вам хорде "варвара" са Истока које вас тобоже поткрадају, и потребни су вам сукоби унутар саме земље.

Пример који сам навео сведочи да ћемо се са приближавањем избора суочавати са много лажи којима треба да доскочимо.

Лаж о дуговима кинеске компаније у Смедереву само је један у низу, коме смо, ево, релативно лако доскочили.

image