Нова приредба лажних богова у Давосу

Наставља се тренд убрзаног опадања моћи давосовског ресетовања и карикирања покушаја регистровања Клауса Шваба као месије нових божанстава која намеравају да читав свет буде њихова паства
Нова приредба лажних богова у Давосу© Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

Неће бити никаквог напретка у Давосу на примарну тему "Постизање безбедности и сарадње у по­дељеном свету". Циркус Клауса Шваба познат под именом WEF (World Economic Forum, на српском: Светски економски форум, СЕФ) који на све начине, читаво време и неупитно, нуди јединствен свет, тотално јединствен, јединствену светску владу, признаје да смо у – подељеном свету.

И сами учесници су све једнозначнији: ако изузмемо премијера Кине Ли Ћијанга, сви остали "светски политичари" (Блинкен, Макрон, Фон дер Лајен, Санчез, Милеи) из једног су света и истомисленог начина сагледавања оног што се око нас дешава.

Наратив једне хрватске домаћице

То је само наставак тренда убрзаног опадања моћи давосовског ресетовања и карикирања покушаја регистровања Клауса Шваба као месије нових божанстава која намеравају да читав свет буде њихова паства.

А читав пројекат је склизнуо низ обалу, уз коју се врло тешко успињати. Све убрзано схватају и "широке народне масе". На свој начин и уочавајући шта им то доноси.

Ови дана је на друштвене мреже улетела нека опасна госпођа. (Тако, госпођа, данас се каже и за оне бистре жене са села чији оштри језик зна бити тако разоран.) На неком народном скупу ова Хрватица се дочепала микрофона и објавила свој наратив.

Објавила је како је исцепала своју ХДЗ чланску карту, али не зато што не воли Хрватску, него: "Не волим ово што нам ради Пленковић" (премијер Хрватске). Не волим што нам је изб'о људе ињекцијама, вакцинама, што нам је пола становништва протјер'о на гробља; не волим што нам је побио свиње; не волим што нам убија наше кокошке и пилиће; а сад долазимо и ми на ред, ми из 65+ (преко 65 година)."

Публика у трансу, а говорница наставља: "Господине Пленковићу, ја не мислим мријет ни за тебе ни за ХДЗ! Одгули из ове Хрватске! Како си ти нама рек'о: Auf Wiedersehen! Мајсторе, разгули и никад се више не враћај! Поздравља те Клаус Шваб и јеб.ти он мат..! Мрш!"

Свако забринуто људско биће од Ђевђелије до Триглава (где се разуме овај језик који су Вук Караџић и Јернеј Копитар из Беча назвали српски) схвата поруку чак и ако није при знању како се Пленковић спрема за неку функцију у Бриселу чим обави оно што треба у својој земљи.

Дакле, свима постаје јасно да је ово што нам "наши" раде у складу са захтевима који се формулишу у Светском економском форуму: да л' у вези с вакцином, да л' у вези са зеленом агендом, да л' у вези с намером да се спрема отпис вишкова становништва а где ће у помоћ да прискочи ВИ (вештачка интелигенција)...

Четврта деиндустријска револуција

Да, није то уопште једноставан процес да се од онога што се појављује високопарно – 1) Велики ресет (пројекат и књига СЕФ), па 2) QR-code основан на вакцини, да би био основа документу којим се даје право на путовање по свету а што иде преко Светске здравствене организације и 3) мутна Агенда 2030 иза које стоје Уједињене нације а коју треба читати паралелно са Великим ресетом – ипак, стигне до овог поједностављеног и простом човеку разумљивог представљања проблема. И одбацивања свих тих мрачних накана.

И кад се сад у Давосу, као што је било прошле године, појави велики мислилац Клаус Шваб с књижицом "Четврта индустријска револуција", у којој износи правце и смисао кретања глобалног становништва у "23 или 25 технологија које ће променити свет", то и сваком сељаку на трактору сад изгледа само као претња. И потиче га да смишља одбрану.

И оно што се до јуче видело као моћ постаје карикатурално: "У својој као и увек бујној презентацији (књиге 'Четврта индустријска револуција') са препознатљивим акцентом који подсећа на Арнолда Шварценегера, он прича како се књига сматрала научном фантастиком, али све те технологије су постале стварност... И наши животи ће за десет година биће потпуно другачији... Ко овлада овим технологијама – на неки начин – биће господар света." Он рачуна да ће то бити он и његови. Зато је писао овај приручник.

А шта је, у ствари, радња?

Оно чиме се истрајно бавио Швабов учитељ Хенри Кисинџер (чији акценат није био као Шварценегеров): (1) масовно смањење светске популације (2) ширење страха у популацији до страха од нестанка и смрти и (3) преостали људи ће се трансформисати у својеврсне трансљуде апсолутно подложне манипулацији свести.

Производња страха и контроле

Али памет Клауса Шваба је само памет слуге Кисинџерове, и у "Четвртој индустријској револуцији" он "не даје ниједан ваљан разлог зашто се спроводи сва дигитализација, трансхуманизам, тотална контрола човечанства и добара на Мајци Земљи; нема за свет разумних разлога ни за Велики ресет, ни за Агенду УН 2030". То није чудно.

Онај свет који представља извршни директор СЕФ је у непрестаном десанту на људски мозак и опис стаје у реченицу из 2018. коју је на Институту за модерни рат у Вест Поинту изговорио неуролог из ДАРПА-е, научне установе Пентагона, др Џејмс Џордан: "Оно што морате знати: мозак већ јесте и биће главно бојно поље 21. века."

И у Швабовој књизи посебно поглавље је "Промена људског бића" – о неуротехнологијама, о трансхуманизму.

"Ако сте на мети, практично ништа не можете да урадите", објашњавао је кад се одметнуо Вилијам Бини, бивши технички директор Националне безбедносне агенција, једне од 15 америчких обавештајних агенција.

Технологија сада све актуелније 5Г мреже производи ту врсту електронских сигнала, објашњавао је Бини. Њихови утицаји могу људе чинити "депресивним, да више не желе да се бране, да их се усмерава и ка самоубилачким намерама".

"То значи да већ могу да вас натерају да радите како они желе. Могли би од вас направити убицу, варалицу или једноставно да послушате наређења која могу уследити", изводи закључак Петер Кениг, човек чије је искуство у међународним организацијама вишедеценијско и дубинско. Он не искључује могућност да би се та "технологија могла искористити да вас наведу да почините масовно убиство. Да ли су нека од 'изненадних и неочекиваних' масовних пуцњава у школама и тржним центрима изазвана таквим механизмима?"

Идеолог чудовишних намерника

На логично питање: зашто то раде, Кениг одговара: "Они су 'чудовишта', која се не могу лако назвати људима. Идеја је да се производи терор, одржава стални страх, да вас стално држе у стању напетости. Да вас навикну на терор и насиље, и да стално страхујете да ће много горе тек доћи. Њима је важно да се увек повинујемо, да постајемо депресивни и пасивни, уместо да се одупиремо том лудилу унисоно, да снажно одбацујемо доминацију неколицине над нама, мноштвом."

Ако мислите да овај човек претерује, баците поглед на неке мисли Јувала Ноа Харарија, главног идеолога Швабовог монструма. Харари је професор на Универзитету у Јерусалиму који историју тумачи како је потребно: "„У индустријској револуцији смо видели стварање нове класе урбаног пролетаријата. И велики део политичке и друштвене историје у последњих 200 година био је: шта да се ради са овом класом и новим проблемима и приликама."

"Сад гледамо стварање нове масивне класе бескорисних људи", рекао је он. "Како рачунари постају све бољи у све више области, постоји јасна могућност да ће нас рачунари надмашити и да ће људе учинити сувишним. А онда ће велико политичко и економско питање 21. века бити: 'Шта ће нам људи?', или барем, 'Шта нам треба толико људи?'"

Упитан шта су последице у свету у коме живимо, он је одговорио: „Тренутно, најбоља претпоставка коју имамо је да их обрадујемо дрогом и компјутерским игрицама."

А каква будућност нас чека?

"Једна могућност је стварање нове масивне класе бескорисних људи. Друга могућност је подела човечанства на различите биолошке касте, при чему се богати претварају у виртуелне богове, а сиромашни деградирају на овај ниво бескорисних људи."

Неки, стварно, хоће да буду богови

Не, ово није холивудско домишљање како да се плаше људи неизвесном будућношћу. Ово је најозбиљнији став који се појављује у Давосу. Alpha et omega!Према њему се све мери и одређује. Идеологија заснована на доктрини.

Аутор књиге 2084: Artificial Intelligence and the Future of Humanity (2084: Вештачка интелигенција и будућност човечанства) др Џон Ленокс, познати математичар са Оксфорда, говори да га Харари брине због његовог широко распрострањеног утицаја.

"Он је заиста утицајан… Оно што он заправо има да каже више ме брине због нетачности и његовог читања историје које ми се чини веома чудним", рекао је др Ленокс. "У Homo Deus Харари каже да постоје две главне тачке дневног реда за 21. век. Први је да се реши технолошки проблем људске смрти. Он то сматра техничким проблемом и техничким проблемом са техничким решењима. И онда друго, да би се повећала људска срећа... [на] повећању људске среће његов циљ је, а ово је мање-више цитат, 'претворити Homo sapiens у Homo Deus'. Другим речима, претворите људе у богове."

Шта би на ово рекла она бритка критичарка Пленковића и сви критичари свих пленковића?

Лудак!

И то би био адекватан одговор "бескорисних људи". У какву год да се расправу упусте морали би користити само оне речи које не дозвољавају никакав разговор. Јер (биолошка) каста хараријеваца искључује сваку врсту дијалога.

Али свет који не пристаје на Хараријеву у кореографију, милијарде њих, чини турнеју читаве представе комада "Четврте индустријске револуције" неизводљивом. Једино за одабране у Давосу би се изводила. А њих Шваб и скупља да би се лудило ширило на прост свет.

image