Свет

Шваб званично отворио Светски економски форум у Давосу: Свет је подељенији него икад

Потребна нам је поновна изградња свести да наша данашња дела имају далекосежне последице у свету сутрашњице, поручио је оснивач Светског економског форума Клаус Шваб
Шваб званично отворио Светски економски форум у Давосу: Свет је подељенији него икадwww.globallookpress.com © Andy Barton

Mорамо поново да изградимо поверење у своју будућност и способност да превазиђемо изазове, али и да изградимо поверење једни у друге, поручио је Клаус Шваб приликом свечаног отварања годишњег скупа Светског економског форума у Давосу.

Оснивач Светског економског форума  истакао да је наш свет све више међусобно повезан, али да је парадоксално и више подељен него икад.

"Технолошке иновације нуде безграничне могућности, али и ризике без преседана који доводе до неизвесности, страха и песимизма, терају нас на краткорочна управљања кризом на уштрб дугорочних стратешких и одрживих решења, а такав приступ подрива и нашу веру у будућност", нагласио је Шваб и додао да нам је због тога "неопходна промена парадигме и поновна изградња поверења у будућност и свести да наша данашња дела имају далекосежне последице у свету сутрашњице"

Председник Светског економског форума Берге Бренде је рекао да је садашња ситуација у свету обележена "комплексним геополитичким поделама" и да је неопходно превазићи изазове заједничком сарадњом.

Председница Швајцарске Виола Амхерд је упозорила на претње по демократски развој друштава и политичке трендове које урушавају поверење грађана и њихову веру у заједничку будућност.

Годишњи састанак Светског економског форума под слоганом "Обнова поверења" ће до 19. јануара угостити више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера Светског економског форума, као и лидере цивилног друштва, стручњаке, представнике младих, друштвене предузетнике и новинске агенције.

На форуму ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

image