Русија

Медведев позвао Вотерса из "Пинк флојда" да одржи концерт за руску војску на фронту

Руска војска би ценила када би британски рок музичар и певач одржао концерт за њих, казао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Медведев позвао Вотерса из "Пинк флојда" да одржи концерт за руску војску на фронтуGetty © Jim Dyson

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев позвао је суоснивача чувене рок групе "Пинк флојд" Роџера Вотерса да одржи концерт за руске војнике који учествују у Специјалној војној операцији.

У интервјуу за портал "Аргументи и факти", Дмитриј Медведев је добио питање да ли одваја музички таленат од политичке позиције када гледа на рад појединих извођача.

"Ако бирам између музичког стваралаштва Бона (прим.прев. Пол Хјусон) из групе 'Ју-ту' (U2) са којим сам се 2010. године срео, и Роџера Вотерса, изабрао бих другог. Његов стил ми је ближи. И драго ми је што ме није разочарао. Зато га позивам да одржи концерте пред учесницима Специјалне војне операције", наводи Медведев.

Према његовим речима, руска војска би ценила Вотерсов учинак, а он сам поштује таленат, музички или други, ако је на корист земљи и отаџбини у тешким временима. "А онај таленат који се дичи тиме што нема везе са отаџбином често само храни кукавичлук и похлепу особе која га има. Чак и ако је у питању неоспоран таленат", навео је Медведев.

Уметници који наступају у зони СВО, несебично ризикујући сопствени живот, деле свој таленат са домовином, навео је Медведев и објаснио да таленат није апстрактна вредност, ни божје мерило људских заслуга.

"Видео сам тамо такве извођаче и знам о чему говорим. Они не долазе због новца, медаља или титула. Они то раде јер су свесни свог дуга пред отаџбином. Такав став не заслужује само захвалност, већ и дивљење", оценио је Медведев.

Британски музичар Вотерс је прошлог фебруара позвао председнике Русије, Украјине и САД да се договоре о моменталном прекиду ватре.

Исто је предложио и на седници Савета безбедности УН, када је истакао да је сукоб у Украјини био испровоциран деловањем спољних сила и да је Русија покренула Специјалну војну операцију за заштиту Донбаса како би одговорила на те провокације.

Недуго након почетка СВО, у августу 2022. године, музичар је изјавио да је руска акција одговор на ширење НАТО-а према границама Руске Федерације. А у новембру исте године је истакао да су САД те које доносе праву штету свету и да амерички председник Џозеф Бајден подстиче сукоб.

Вотерс сматра да је ситуација у Украјини помогла САД да зараде новац од продаје оружја што је обогатило велике предузетнике, као и да је Вашингтон утицао на украјинску политику још током Мајдана 2014. године.

С друге стране, фронтмен познате ирске групе 'Ју-ту' (U2) Боно има проукрајинске ставове.

image