Свет

Роџер Вотерс о отказивању концерта у Франкфурту: Напад на уметничку слободу

Вотерс је поновио да намерава да предузме правне мере како би се наступ у Франкфурту одржао
Роџер Вотерс о отказивању концерта у Франкфурту: Напад на уметничку слободуGetty © Kevin Winter/Getty Images

Суоснивач Пинк Флојда Роџер Вотерс осудио је град Франкфурт због отказивања његовог концерта, назвавши тај потез нападом на уметничку слободу.

"Политичари немају право да застрашују и малтретирају уметнике и њихове обожаваоце забранама концерта. Борим се за сва наша људска права, укључујући право на слободу говора. На путу смо за Франкфурт, долазимо", поручио је британски певач, преноси "Шпигл".

Истакао је да доносиоци одлука у Франкфурту знају "да су на погрешној страни закона", након што су званичници позвали организаторе концерта да исти откажу због оптужби за антисемитизам. Музичар је раније рекао да није антисемита и да је његово непријатељство према Израелу, а не према Јеврејима.

Вотерс је такође поновио своју намеру да предузме правне мере како би се наступ у Франкфурту одржао.

Вотерс би у мају требало да наступи у Хамбургу, Келну, Берлину, Минхену и Франкфурту. Минхен је, иако нерадо, одлучио да Вотерсу дозволи да наступи у овом граду, а Вотерс је одлуку назвао "добром вешћу за слободу говора у Немачкој".

Минхен се због тог потеза нашао на мети критика, између осталог од стране амбасадора Израела у Немачкој Рона Просора, који је Вотерса назвао антисемитом и рекао да би његови наступи требало да буду отказани, позивајући се на чињеницу да је музичар на концертима пустио балоне у облику свиње на којима се налази и Давидова звезда.

Роџер Вотерс је познат по противљењу Западу који снабдева Кијев оружјем усред руске специјалне војне операције у Украјини. Он је у више наврата рекао да Украјином владају радикални националисти, који су земљу довели на ивицу катастрофе.

image