Свет

Роџер Вотерс: Асанжово саслушање показује да су владајућа класа "го**а"

Оснивач Викиликса остаје у правном лимбу након што је британски суд одбио да одобри или одбије његову жалбу на екстрадицију
Роџер Вотерс: Асанжово саслушање показује да су владајућа класа "го**а"Getty © Jim Dyson / Contributor

Одлука британског Високог суда да одложи пресуду по последњој жалби на изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа доказује да су владајућа класа "го**а", рекао је фронтмен "Пинк Флојда" Роџер Вотерс.

После два дана усмених расправа, суд је у среду прекинуо заседање, а да није одобрио или одбио Асанжу жалбу против изручења САД. Министарство унутрашњих послова Уједињеног Краљевства одобрило је његово пребацивање у амерички притвор 2022. године, али бивши шеф Викиликса – сада лошег здравља након скоро пет година самице у лондонском затвору Белмарш – уложио више жалби, од којих ниједна није била успешна.

"Ниједно од ових саслушања не би требало да траје дуже од пет минута", рекао је Вотерс за "Гоинг андерграунд". "Треба да уђу и кажу 'очигледно да није крив ни за какав злочин, пустите га' и то је крај.

"Ови људи не верују у владавину закона", рекао је рокер о вишим судијама Викторији Шарп и Џеремију Џонсону који ће на крају морати да донесу одлуку. "Они верују у владајућу класу и верују да су слуге владајуће класе. И они ће учинити све што им се каже. "Нама, људима, постаје све јасније... да су го****и".

Асанж се у САД суочава са 17 оптужби по Закону о шпијунажи и потенцијалном затворском казном од 175 година. Оптужбе произилазе из његовог објављивања поверљивог материјала до којег су дошли узбуњивачи, укључујући документе Пентагона у којима се детаљно описују наводни америчке ратне злочине у Ираку и Авганистану.

Закон о шпијунажи никада раније није коришћен за кривично гоњење некога попут Асанжа, који је објавио – али није украо – поверљиви материјал. Бивши амерички председник Барак Обама је управо из тог разлога одбио да поднесе тужбу против аустралијског новинара, уз образложење да је Асанжова активност заштићена Првим амандманом америчког Устава.

Асанжови адвокати рекли су да је "превише болестан" да би присуствовао саслушању у среду. Вотерс, који се састао са Асанжом у септембру, рекао је да је Асанж такође "психолошки превише лош да би чак и гледао саслушање на телевизији у затвору".

"Било је емоционално веома тешко", рекао је Вотерс о посети. "Замислите да сте пет година затворени у самици, посебно ако никада нисте починили злочин. То је изнад свега замисливог".

Ако жалба не прође, Асанж ће се обратити Европском суду за људска права и тражити хитан налог за заустављање екстрадиције док се његов случај буде разматрао, рекла је Асанжова супруга Стела раније ове недеље.

image