Русија

Русија и Иран одржавају поморске вежбе у Каспијском језеру

Јединице које учествују ће увежбавати вештине гашења пожара, извођење операција спасавања и транспорта жртава хеликоптером, као и гађање ваздушних и морских циљева
Русија и Иран одржавају поморске вежбе у Каспијском језеру© Министарство одбране Руске Федерације

У Каспијском jeзер почеле су вежбе извођења спасилачких операција и обезбеђивања поморске безбедности уз учешће руских и иранских бродова, преноси агенција Мехр, позивајући се на речи званичног представника вежби капетана Абаса Хасанија.

"Ове вежбе се по први пут одржавају у Каспијском мору, на иницијативу Ирана. У том циљу јуче је руски брод (СБ-45) ушао у иранске територијалне воде и одржан је координациони састанак. Данас се одржава водена фаза вежбе", изјавио је он.

Према писању иранске агенције, јединице које учествују ће увежбавати вештине гашења пожара, извођење операција спасавања и транспорта жртава хеликоптером, као и гађање ваздушних и морских циљева.

Према информацијама агенције ИСНА, у вежби ће учествовати поморске и ваздухопловне јединице иранске морнарице, укључујући ракетне чамце "Пејкан", "Џошуан", "Дерафш" и "Сепар", два хеликоптера АБ212 и поморска јединица Иранске револуционарне гарде "Шехид Басир" и бродови поморске команде полицијских снага Ирана.

Вежбе ће бити одржане под надзором представника земаља са излазом на Каспијско језеро, преноси ИСНА.

Подсећања ради, руска морнарица је пре неколико дана учествовала у заједничким вежбама са кинеском у Јужном кинеском мору.

image