Свет

Почеле поморске вежбе Русије, Ирана и Кине у Оманском заливу (ВИДЕО)

Главни задатак маневара је увежбавање осигуравања безбедности поморске економске делатности, навели су у руском Министарству одбране
Почеле поморске вежбе Русије, Ирана и Кине у Оманском заливу (ВИДЕО)Getty © Iranian Army / Handout/Anadolu Agency

Бродови ратних морнарица Русије, Кине и Ирана отпочели су заједничке вежбе "Поморски безбедносни појас – 2024" у Оманском заливу, а између осталог, увежбаваће ослобађање брода који су заробили пирати, саопштило је руско Министарство одбране.

"Одред бродова Тихоокеанске флоте Ратне морнарице Русије, у саставу гардијске ракетне крстарице 'Варјаг' и фрегате 'Маршал Шапошњиков', почео је са израдом практичних задатака заједничке међународне поморске вежбе 'Поморски појас безбедности – 2024' са бродовима Иранске и кинеске морнарице", наводи се у саопштењу.

У Министарству су истакли да је главни задатак маневара увежбавање осигуравања безбедности поморске економске делатности. 

Додаје се да се очекује да ће бродови три земље изводити заједничке маневре и пуцати на површинске и ваздушне циљеве, као и увежбавати акције ослобађања брода који су запленили пирати.

У вежби учествује више од 20 бродова, помоћних и борбених чамаца, а увелико се користе хеликоптери поморске авијације.

Вежбе "Поморски сигурносни појас" одржавају се од 2018. године, а у њима стално учествују морнарице Ирана, Кине и руске морнарице. 

Ове године су им се први пут придружили као посматрачи и представници ратних морнарица Пакистана, Казахстана, Азербејџана, Омана, Индије и Јужне Африке.

image