Русија

Украјина покренула кривични поступак велеиздаје против још једног православног свештеника

Одељење је саопштило да је у једном од манастира пронађена библиотека са пропагандном литературом руских аутора, а у другом руски уџбеници и текстови молитви за Руску Федерацију.
Украјина покренула кривични поступак велеиздаје против још једног православног свештеникаGetty © Rob Stothard / Stringer

Служба безбедности Украјине (СБУ) је, након претреса у црквама и манастирима Украјинске православне цркве (УПЦ), покренула још један кривични поступак због издаје, наводе се на Телеграм каналу СБУ.

Према наводима украјинске Службе безбедности, током претреса у једној од цркви пронађени су руски пасоши локалних свештеника добијени 2022. године, у другој је пронађена библиотека са пропагандном литературом руских аутора, а у трећој руски уџбеници и текстови молитви за Руску Федерацију.

"Према изложеним чињеницама, покренут је кривични поступак по члану Кривичног закона Украјине 'велеиздаја почињена за време рата'", наводи се у извештају.

Служба безбедности је извршила контраобавештајне активности на објектима УПЦ у Херсону који је ушао у састав Руске Федерације након референдума, у Черкасима, Житомиру и Волињу.

Украјинске власти су последњих недеља предузеле акције које имају за циљ дискредитацију канонске Украјинске православне цркве. Председник Украјине Владимир Зеленски је 1. децембра на састанку украјинског Савета за националну безбедност и одбрану потписао указ којим се гарантује "духовна независност" која је у суштини усмерена на забрану УПЦ.

Указом се налаже да се парламенту поднесе предлог закона о забрани "верских организација повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији", да се интензивира рад на борби против руских специјалних служби у украјинској цркви, да се обезбеди верско испитивање Повеље о управљању УПЦ за присуство црквено-канонске везе са Московском Патријаршијом.

Од двадесетог новембра украјинске агенције за спровођење закона врше претресе у црквама УПЦ. Пријављени су претреси више десетина манастира. Служба безбедности Украјине тврди да је приликом претреса у црквама пронађена "проруска литература и милиони готовине", а оптужено је неколико архијереја.

image