Русија

Украјински безбедњаци оптужили свештенике Кијево-печерске лавре за величање Русије

Представници специјалних служби су прецизирали да се осумњиченима на терет ставља "оправдање и негирање оружане агресије Руске Федерације на Украјину и величање њених учесика"
Украјински безбедњаци оптужили свештенике Кијево-печерске лавре за величање РусијеGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Служба безбедности Украјине (СБУ) осумњичила је свештенство Кијево-печерске лавре за наводно величање Русије и специјалне војне операције у Украјини.

"Запослени у Служби безбедности Украјине осумњичили су свештенике да су током литургије у Кијево-Печерској лаври хвалили 'руски свет'", наводи се на Телеграм каналу СБУ.

Представници специјалних служби су прецизирали да се осумњиченима на терет ставља члан Кривичног закона Украјине "оправдање и негирање оружане агресије Руске Федерације на Украјину, величање њених учесника".

СБУ је раније покренула кривични поступак због сумње да су на литургији у Кијево-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију". Њен намесник митрополит Павел рекао је да је оцу Захарију, који је дозволио парохијанима да певају "световну песму која нема везе са богослужењем", забрањено служење литургије и читање молебана.

Служба безбедности Украјине је 22. новембра извршила "контраобавештајне активности" на територији Лавре и у још два манастира, у Сарненској епархији канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области.

Саслушано је више од 50 људи и пронађена је "проруска литература", а према речима митрополита реч је о васкршњим порукама патријарха московског и целе Русије Кирила, упућене свим епархијама Московске патријаршије, и књигама које осуђују украјинске расколнике.

Кијево-печерску лавру држава је пренела у слободан посед канонске Украјинске православне цркве. У мају је синод расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) најавио стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова Лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијево-печерску лавру тако што ће тамо направити манастир. Учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.

Поред тога, у марту је Врховној ради поднет предлог закона о забрани делатности УПЦ, заплени њених некретнина и друге имовине.

Од две расколничке организације крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја формирана је структура под називом "Православна црква Украјине" (ПЦУ). Цариградска патријаршија је 2019. доделила ПЦУ "Томос о аутокефалности". Међутим, ПЦУ је уствари подређена Цариградској патријаршији и већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

СБУ претресла манастир Украјинске православне цркве у Закарпатској области

Служба безбедности Украјине потврдила је вођење "контраобавештајних активности" на територији Свето-Кирилометодијевског манастира Мукачевске епархије канонске Украјинске православне цркве у Закарпатју.

"СБУ је проверила манастир Украјинске православне цркве у Закарпатју, где су монахиње позвале на 'буђење мајке Русије'. Запослени у СБУ пронашли су велику количину агитационог и пропагандног материјала. Већину литературе су писале руске личности и штампале руске издавачке куће. Упркос забрани, руководство епархије је у манастиру наставило да помиње у молитвама патријарха Руске православне цркве Кирила", наводи се у извештају украјинске Службе безбедности.

Такође, према СБУ, у манастиру су пронађени текстови "проруских песама које су величале руску земљу" и позивале на "буђење мајке Русије", као и текстови у којима се "пориче право Украјине на независност " и тврди да се Русија, Украјина и Белорусија "не могу поделити".

Поред тога, напомиње се да је у манастиру више од 20 људи прошло контраобавештајне разговоре, укључујући и коришћење полиграфа.

image