Русија

Дума: Руско нуклеарно оружје моћније од америчког, у САД и ЕУ нек преиспитају акције својих власти

САД су једина држава која је употребила нуклеарно оружје, први пут у нападу на Хирошиму, али данас нису једине које га поседују, навео је председник Државне думе
Дума: Руско нуклеарно оружје моћније од америчког, у САД и ЕУ нек преиспитају акције својих властиwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

САД су једина земља која је употребила нуклеарно оружје, али ако су га пре 79 година имали само они, данас се ситуација променила – Русија и Кина имају нуклеарни потенцијал за одвраћање агресора, истакао је председник Државне думе Вјачеслав Володин, говорећи о америчком нападу на Хирошиму и Нагасаки.

Пре 79 година догодила се ужасна трагедија – стотине хиљада цивила је погинуло од последица америчког атомског бомбардовања града Хирошиме, а само неколико дана касније, исту судбину је доживео Нагасаки, подсетио је председник Државне думе.

Није било војне потребе за ударом на Хирошиму и Нагасаки, написао је Володин на Телеграму

Вашингтон је касније користио нуклеарно оружје за застрашивање других држава, навео је Володин и подсетио да су Вијетнам спалили напалмом, извршили инвазију на Кореју, Авганистан и Ирак, бомбардовали Југославију, Либију и Сирију.

Време пролази, али америчке методе се не мењају, оценио је председник Думе.

Украјину су претворили у одскочну даску за рат против Русије, проширују инфраструктуру НАТО-а у азијским регионима против Кине, заједно са својим савезницима покрећу ракетне нападе на мирне иранске градове, навео је Володин.

Вашингтон изазива нове сукобе и подстиче старе, закључио је он.

Међутим, високотехнолошко оружје које је недавно развијено у Русији допушта претпоставку да је Москва у предности у односу на Вашингтон, додао је руски званичник.

"Стога, парламенти и грађани САД и Европске уније морају да схвате да акције помахниталих лидера њихових држава, који, угрожавајући безбедност Русије, испоручују авионе и ракете и координишу војне акције у Украјини, могу да доведу свет до трагичних последица", упозорио је Володин.

image