Русија

Руски обавештајци: САД натерале Јапан да заборави Хирошиму, али ту је Москва да их подсети

Студенти Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије одлучили су да представу "Нуклеарни штит" преведу на јапански и да је масовно објављују, са циљем да се обични Јапанци упознају са историјом стварања атомске бомбе
Руски обавештајци: САД натерале Јапан да заборави Хирошиму, али ту је Москва да их подсети© Junko Kimura/Getty Images)

Преузевши улогу главног арбитра и светског полицајца, Вашингтон је натерао Токио да заборави на злокобну улогу САД у трагедији атомских напада на Хирошиму и Нагасаки, саопштила је данас руска спољна обавештајна служба (СВР).

"САД су једина држава на свету која је употребила нуклеарно оружје против цивилног становништва два јапанска града - Хирошиме и Нагасакија у августу 1945. године. Циљ је био застрашивање, не само милитаристичког Јапана, који је већ био спреман да капитулира, већ и целог света, пошто су тада само САД имале нуклеарне капацитете", наводи се у саопштењу.

Додаје се да садашњи амерички политичари, не само да настављају да показују неодговоран однос према питањима нуклеарне безбедности, већ да јапанске власти током церемонија у част жртава бомбардовања већ дуже време не говоре о "злокобној улози" Сједињених Држава у тој трагедији два јапанска града.

"Управо из тог разлога, студенти Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије одлучили су да представу 'Нуклеарни штит' преведу на јапански и да је масовно објављују. Перформанс ће бити постављен на интернет са циљем да се обичним Јапанцима емитује историја стварања атомске бомбе, нуклеарног штита наше земље, као и емпатија руских становника за атомску трагедију у Хирошими и Нагасакију", закључили су у руској обавештајној служби.

image