Свет

Амерички конгресмен: Украјину и Газу "решити" као Хирошиму и Нагасаки

Конгресмен Тим Валберг је инсистирао да је његова "метафора" извучена из контекста
Амерички конгресмен:  Украјину и Газу "решити" као Хирошиму и Нагасаки© Танјуг/AP Photo/Hatem Ali

Конгресмен из Мичигена Тим Валберг сматра да Вашингтон не би требало да троши новац на хуманитарну помоћ за цивиле у Гази или Украјини, већ да се фокусира на подршку ратним напорима Израела и Кијева како би постигли "брзе" победе.

Валберг је током сусрета са грађанима у Дандију у Мичигену критиковао политику председника Џозефа Бајдена, говорећи да би САД требало да потроше новац од помоћи за Газу на подршку Израелу, који је назвао Вашингтоновим "највећим савезником, вероватно, било где у свету".

"Не би требало да трошимо ни новчића на хуманитарну помоћ. Требало би да буде попут Нагасакија и Хирошиме. Завршите то брзо", рекао је Валберг на снимку који кружи друштвеним мрежама.

"Исто би требало да буде и са Украјином. Брзо поразите Путина. Уместо да се 80 одсто (средстава) у Украјини користи у хуманитарне сврхе, 80 до 100 одсто би требало да буде усмерено на брисање руских снага", додао је он.

Након што је снимак постао виралан на интернету, Валберг је тврдио да су његове речи извучене из контекста и погрешно протумачене, тврдећи да су његови коментари о Хирошими и Нагасакију били метафоричке природе и да није заправо позивао на примену нуклеарног оружја.

"У скраћеном клипу, користио сам метафору да пренесем потребу да и Израел и Украјина победе у својим ратовима што је брже могуће, а да не доведу америчке трупе у опасност", поручио је Валберг у саопштењу објављеном на Иксу (некадашњи Твитер).

"Употреба ове метафоре, заједно са уклањањем контекста, искривила је моју поруку, али ја у потпуности стојим иза својих уверења, и стојим уз наше савезнике", додао је он, тврдећи да што се ови сукоби брже окончају, "мање невиних живота ће страдати у унакрсној ватри".

image