Русија

Уништен "челенџер 2" у Курској области?

Министарство одбране Велике Британије одбило је да коментарише и није саопштило детаље о потенцијалној употреби ових тенкова, а исто су поступиле и Оружане снаге Украјине
Уништен "челенџер 2" у Курској области?Getty © Finnbarr Webster

Украјинска војска је можда употребила тенкове "челенџер 2" у нападу на Курску област, преноси "Скај њуз". Уколико се ово испостави као тачно, то ће значити да су украјинске снаге први пут употребиле ова возила на територији Руске Федерације.

Како се наводи, Министарство одбране Велике Британије одбило је да коментарише и није саопштило детаље о потенцијалној употреби ових тенкова, а исто су поступиле и Оружане снаге Украјине.

Међутим, треба нагласити да је Лондон дозволио Кијеву да користи британско наоружање на руској територији, као и да су из ове дозволе изузете једино крстареће ракете "сторм шедоу".

"Скај њуз" пише и да им је неименовани извор потврдио да је украјинска војска користила "челенџере" у оквиру упада у Курску област који је покренут 6. августа, али нису изнели више детаља о томе на који начин и када тачно су ови тенкови укључени у борбе на територији Русије.

Такође, није откривена ни количина британских тенкова која се користи. У међувремену на руским Телеграм каналима и каналу Министарства одбране РФ појавио се снимак који приказује наводно уништавање једног од британских тенкова, иако за сада, због лошег квалитета снимка, није могуће потврдити да ли се заиста ради о "челенџеру 2".

Поред писања британских медија, дозволе коју је Кијев добио од Лондона, постоји још један фактор који указује на то да се заиста ради о британском тенку.

Наиме, једна од украјинских јединица која учествује у борбама у Курској области је 82. ваздушно-јуришна бригада, једина јединица украјинске војске која у употреби има британске тенкове и која је изгубила први "челенџер" у околини Роботина у септембру 2023. године.

Са друге стране, појавиле су се и тврдње да је заправо у питању "леопард 1а5", међутим према доступним информацијама, ниједна јединица украјинске војске ангажована у Курској области не користи поменуте тенкове немачке производње.

image