Русија

Русија додала хрватског, шведског и британског плаћеника на листу терориста

На списак терориста и екстремиста укључени су Матијас Густавсон, Векослав Пребег и Џон Хардинг
Русија додала хрватског, шведског и британског плаћеника на листу терориста© Matt Moyer/Getty Images

Шведски, хрватски и британски плаћеници, који су се борили на страни Оружаних снага Украјине, уврштени су на листу терориста и екстремиста, саопштила је руска Федерална служба за финансијски надзор "Росфинмониторинг".

"На списак терориста и екстремиста укључена су следећа лица: Густавсон Матијас, рођен 6.3.1975, Стокхолм, Шведска, Пребег Векослав, рођен 6.5.1982, Загреб, Хрватска, Џон Хардинг, рођен 19.4.1963, Сандерленд, округ Гвинд Унр, Краљевина Велика Британија", наводи се на сајту "Росфинмониторинг".

Министарство одбране Русије објавило је у марту најновије податке о броју погинулих страних плаћеника који се боре за Украјину од фебруара 2022.

Најмање 13.387 страних плаћеника отпутовало је у Украјину да се боре за Кијев, према подацима које је објавило министарство, при чему је потврђено да је 5.962 убијено.

Западни сусед Украјине, Пољска, која је једна од највећих присталица Кијева, обезбедила је далеко највећи број плаћеника – 2.960, показују подаци министарства. Више од половине њих, 1.497 пољских држављана, убијено је у сукобу.

Велика Британија, Румунија, Хрватска и Француска такође су дале значајан број плаћеника. Упркос томе што је Париз изјавио да подржава Кијев, само је 356 француских држављана одлучило да се бори за њега, а око 147 њих је убијено, према руским проценама.

Верује се да су француски плаћеници претрпели тешке губитке средином јануара, када је "привремено окупљалиште страних бораца" погођено у граду Харкову на истоку Украјине. У нападу је погинуло више од 60 странаца, претежно француских држављана, саопштила је тада руска војска.

image