Русија

Француски плаћеници у Украјини: Помоћ Кијеву или медијски ефекат?

Иако се чланице НАТО пакта јавно дистанцирају од вести да у Украјини ратују плаћеници из западних земаља, прецизни удари Оружаних снага Русије демантују њихове тврдње. Последњи у низу је уништавање хотела у којем су били смештени француски војници
Француски плаћеници у Украјини: Помоћ Кијеву или медијски ефекат?Getty © Brendan Hoffman

Оружане снаге Русије извеле су 16. јануара прецизан удар на место привременог размештања страних бораца у Харкову, који су чинили француски плаћеници, саопштило је руско Министарство одбране.

Зграда у којој су били смештени страни плаћеници је потпуно уништена. Више од 60 милитаната је елиминисано, а преко 20 пребачено у медицинске установе. Занимљиво је да је погодак био толико прецизан и неочекиван да ни Француска јавност није могла да остане по страни

Странци ратују у Украјини већ десет година

Извори ТВ канала TF1 јављају да се у Украјини тренутно налази од 60 до 70 људи са француским држављанством, а још 200-300 са двојним држављанством. Истовремено, новинари не могу да потврде податке о погинулима након удара Оружаних снага Русије по хотелу у Харкову где су били смештени страни плаћеници.

Док западне земље покушавају да негирају или игноришу чињенице да западни плаћеници ратују у Украјини, француски новинари тврде да се страни војници налазе у Украјини још од 2014. године.

Кристел Неан, главни уредник сајта "Donbass Insider", тврди да Запад затвара очи пред чињеницом да се плаћеници држе неонацистичких и ултранационалистичких ставова. Странци су се у Оружаним снагама Украјине појавили још 2014. године, између осталог, у "Азову" и "Десном сектору", који су забрањени у Руској Федерацији. 

"Одакле долазе плаћеници? То су инструктори који украјинске војнике уче како да рукују НАТО оружјем које долази из западних земаља. Добили смо потврду да се заиста ради о страним плаћеницима, углавном француским, јер су извори бившег агента СБУ Василија Прозорова потврдили да је у болнице примљено доста рањеника који говоре француски", наводи Неанова за РТ.

Према њеним речима, страни плаћеници нису потребни толико због борби, колико због медијског ефекта који може да помогне Кијеву да добије више западног наоружања док међународна заједница ћути. 

"Не очекујем ништа јер су ти људи ионако ту као плаћеници. Они званично нису војници армија НАТО земаља. Они су ту као 'волонтери' који су дошли да пруже руку помоћи Украјини. Тако да не очекујем неку реакцију међународне заједнице, осим, ​​наравно, изјава да су ти људи били цивили", додаје Кристел Неан.

Нулта реакција запданих обавештајних служби

Низ западних земаља не обраћа пажњу на чињеницу да у Украјини ратују њихови грађани, иако је то забрањено законом. Штавише, многи плаћеници су се већ вратили у своје земље са војним искуством и психолошким траумама и могу да представљају опасност по цивилно становништво. Обавештајне службе никако не реагују на потенцијалну опасност, говори за РТ Ксавје Моро, политички и стратешки аналитичар, оснивач сајта "Stratpol". 

"Пошто је ово борба коју води НАТО, очигледно је да (француске) власти затварају очи пред њом. Штавише, међу француским плаћеницима има оних који су се већ вратили у Француску. Француске службе нису ништа урадиле. Исти случај као са Косовом, где смо могли да видимо како су албански добровољци ишли да се боре на страни 'Ослободилачке војске Косова' и никоме ништа. Француска штампа је о томе писала, а нико није марио за то. Француска неће ништа изјавити у вези са тим, јер су плаћеничке активности у Француској једноставно забрањене", говори Моро. 

Према речима нашег саговорника, Русија ефикасно уништава стране плаћенике, а у томе јој помаже и локално становништво у градовима попут Харкова и Одесе, где и даље има јако пуно проруских грађана јер су ти градови кроз историју увек били руски. 

"Не смемо заборавити да је Харков руски град. Дакле, у суштини, становништво града је генерално лојално Русији, тако да извиђачима не недостаје информација о томе где су стационирани плаћеници. Осим тога, Руси су од самог почетка знали да су плаћеници смештени и у хотеле, пошто тренутно туризам у Харкову више није толико популаран. Како је недавно рекао Сергеј Шојгу, овакви напади имају за циљ уништавање војног потенцијала НАТО-а и Кијева", истиче Моро. 

Према његовим речима, НАТО је принуђен да шаље плаћенике како се фронт не би срушио под налетом руске војске. Притом су Французи у Украјини слабо заступљени за разлику од других земаља.

"Пољска има много плаћеника, Енглеска их има много. Канада их има много – јер Канада има значајну дијаспору западних Украјинаца. Читао сам једне пољске новине, писали су о хиљадама мртвих Пољака. Ова информација није потврђена, али је ипак очигледно да је удео француских плаћеника у војсци НАТО-Кијев мали", каже француски новинар.

У међувремену, Истражни комитет Русије је подигао оптужницу против још 68 странаца из седам држава који су као плаћеници учествовали у борбама на страни кијевског режима. Покренути су кривични поступци против 591 странца из 46 земаља, од којих су већина представници САД, Канаде, Грузије, Израела, Велике Британије, Немачке, Литваније и Летоније. 

image