Свет

Москва објавила податке: Од 13.000 страних плаћеника у Украјини, половина погинула

Више од 13.000 странаца учествовало је у сукобу на страни Кијева, од којих је скоро 6.000 погинуло, наводи руско Министарство одбране
Москва објавила податке: Од 13.000 страних плаћеника у Украјини, половина погинулаGetty © picture alliance / Contributor

Министарство одбране Русије објавило је најновије податке о броју погинулих страних плаћеника који се боре за Украјину од фебруара 2022.

Најмање 13.387 страних плаћеника отпутовало је у Украјину да се боре за Кијев, према подацима које је објавило министарство, при чему је потврђено да је 5.962 убијено.

Западни сусед Украјине, Пољска, која је једна од највећих присталица Кијева, обезбедила је далеко највећи број плаћеника - 2.960, показују подаци министарства. Више од половине њих, 1.497 пољских држављана, убијено је у сукобу.

САД, главни спонзор и донатор војне помоћи Кијева, послале су 1.113 плаћеника. Најмање 491 њих је убијено, према проценама руске војске.

Трећа на листи је Грузија, из које је дошло 1.042 плаћеника, од којих је најмање 561 убијен. Док је кавкаска нација заузела неутралан став о сукобу, више пута одбијајући позиве Кијева да отвори "други фронт" против Русије, локални тврдокорни националисти су активно учествовали у непријатељствима.

Грузију блиско прати Канада са 1.005 идентификованих плаћеника, од којих је најмање 491 погинуо. Канада има велику украјинску заједницу, која углавном потиче из ере после Другог светског рата, када су украјински нацистички колаборационисти масовно бежали у земљу, избегавајући казну Совјетског Савеза.

Велика Британија, Румунија, Хрватска и Француска такође су дале значајан број плаћеника. Упркос томе што је Париз изјавио да подржава Кијев, само је 356 француских држављана одлучило да се бори за њега, а око 147 њих је убијено, према руским проценама.

Верује се да су француски плаћеници претрпели тешке губитке средином јануара, када је "привремено окупљалиште страних бораца" погођено у граду Харкову на истоку Украјине. У нападу је погинуло више од 60 странаца, претежно француских држављана, саопштила је тада руска војска.

image