Русија

Министарство одбране Русије открило нове податке о хемијском и биолошком оружју Украјине и САД

Американци настављају да раде на биолошком оружју на основу материјала добијених из Украјине, док у ту земљу стиже око 500 тона супстанци од којих се може направити хемијско оружје, упозорава Москва
Министарство одбране Русије открило нове податке о хемијском и биолошком оружју Украјине и САДwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Сједињене Америчке Државе почеле су активно да укључују Румунију и Молдавију у своје шеме превоза биолошког материјала из Украјине, рекао је данас начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Према његовим речима, транспорт биолошких узорака на Запад врши се, између осталог, уз помоћ логистичких компанија које контролише председница Молдавије Маја Санду.

У питању су компаније "Гама логистик" и "Аеротранскарго", чији је задатак да испрате превоз биолошког материјала, који организују компаније "Биопартнерс" и "Ку2 солушн" (ћерка компанија једног од највећег снабдевача Пентагона).

Само у периоду од августа 2022. до маја ове године регистровано је више од 2.000 случајева транспорта узорака биолошког материјала из Украјине у САД преко Молдавије, тврди Министарство одбране Русије.

Како се наводи, у питању су узорци људске крви и ткива, који су се из украјинског Центра за јавно здравље слали у западне истраживачке лабораторије повезане са Пентагоном. Ови материјали се користе у војно-биолошким истраживањима чији је циљ да се утврди који биолошки агенси могу бити најопаснији за становнике једног региона, упозорава Москва.

Из министарства закључују да Американци настављају да раде на стварању биолошких агенса, односно, биолошког оружја који ће моћи селективно да напада одређене етничке групе људи. 

Украјинци уче како да баратају хемијским оружјем

Кирилов данас упозорава и да се украјинско војно особље обучава како да користи хемијску муницију за артиљеријске системе који су направљени на Западу. На терену су, како каже, пронађени приручници у којим су дата одговарајућа објашњења.

Он додаје да је руска војска у августу у једном складишту украјинске армије пронашла материју у којој се налазила мешавина талијум нитрата. У питању је, како каже, "јак отров који напада централни и периферни нервни систем и гастроинтестинални тракт", а који је био спреман за употребу.

Генерал-потпуковник даље упозорава да није искључено да би Украјинци могли да покушају да овим хемијским супстанцама нападну званичнике нових руских региона.

Осим тога, Кирилов наводи да је Кијев до сада добио и око 500 тона триетаноламина. У питању је супстанца која се може искористити за прављење азотних иперита, отровних једињења који се могу користити у борби. Само у јулу Украјини је испоручено 160 тона триетаноламина, показују подаци МО Русије.

"Хтели бисмо да поставимо питање Организацији за забрану хемијског оружја: Да ли Украјина доставља информације о куповини стотину тона прекурсора токсичних хемикалија који се налазе на списку Конвенције (о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и o његовом уништавању)?", упитао је Кирилов.

Према његовим речима, руска страна је већ доставила доказе овој организацији који указују да је Украјина прекршила одредбе Конвенције. Ипак, како је објаснио, реакција за сада није уследила, јер је и ова организација под контролом САД. 

Кирилов је за крај позвао међународну заједницу да обрати пажњу на ово питање, уз још једну поруку Организацији за забрану хемијског оружја да треба да "усвоји хитне мере у циљу контроле поштовања одредби Конвенције" и спречавања употребе хемијског оружја. 

image