Русија

Москва: Кијев користио америчко хемијско оружје против руских војника, отровани и руски званичници

Кијев припрема тактику "посебног хемијског појаса" што значи да се планира дизање у ваздух контејнера са амонијаком и цијановодоничном киселином у тренутку када руске снаге буду напредовале на фронту, упозоравају из Оружаних снага Русије
Москва: Кијев користио америчко хемијско оружје против руских војника, отровани и руски званичнициwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Оружане снаге Украјине користиле су забрањено америчко хемијско оружје против руских војника, а 2022. и 2023. године посебним токсичним једињењима отровале су и шефа Херсонске области Владимира Салда и лидера Луганске Народне Републике Леонида Пасечника, рекао је данас начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов

"Оружане снаге Украјине користе токсична једињења не само током борбених акција, већ и за извођење терористичких напада. Шеф администрације Луганске Народне Републике Леонид Пасечник тешко је отрован фенолним једињењима 5. децембра 2023. Шеф администрације Херсонске области Владимир Салдо хоспитализован је 9. августа 2022. уз назнаке да је отрован. Спроведена лабораторијска истраживања показала су присуство рицина", рекао је Кирилов.

"На позиције руске војске на Краснолиманском правцу су, помоћу беспилотних летелица са хеликоптерским погоном, 28. децембра 2023. бачене ручне гасне бомбе америчке производње напуњене супстанцом ЦС", додао је.

Овај гас, како каже, изазива иритацију очију и горњих дисајних путева, а у већим концентрацијама може довести до опекотина, престанка рада срца и отежаног дисања. 

Ипак, Кирилов истиче да ово није био једини случај када су украјинске формације против руских трупа користиле хемијска једињења забрањена Конвенцијом о хемијском оружју.

Слично се, на пример, десило и 31. јануара ове године, када је корићен антрахинон, који је канцероген и због тога забрањен у ЕУ. Напади уз помоћ различитих хемијских једињења изведени су и 8. и 16. фебруара 2023, 7. и 23. априла, као и 15. јуна, и 28. децембра исте године, али и у августу 2022.  

Руска Федерација поседује доказе у вези са свим овим случајевима, рекао је Кирилов, и подсетио да се Украјина, уз помоћ Запада, данас понаша као некада нацисти, који су користили сличне супстанце за време Другог светског рата.

"Хтео бих да скренем пажњу на изјаву представника Оружаних снага Украјине о томе да располажу оваквим једињењима", додао је. 

Из Оружаних снага Русије данас упозоравају и да Кијев припрема тактику "посебног хемијског појаса" што значи да се планира дизање у ваздух контејнера са амонијаком и цијановодоничном киселином у тренутку када руске снаге буду напредовале на фронту.

У периоду од септембра до октобра 2023. ова једињења довожена су до градова Краматорск и Купјанск. Кијев планира да их распореди дуж аутопутева који се најчешће користе и затим дигне у ваздух, додаје Кирилов. 

image